Ελλάδα

Ξενοδόχοι Κατερίνης: Μπαράζ ακυρώσεων από Ρώσους-Σοβαρό πλήγμα στα ξενοδοχεία που είχαν συμβάσεις με Ουκρανούς

Αλλαγές στον τουρισμό της Παραλίας Κατερίνης φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι επισκέπτες της παραδοσιακά απαρτίζονταν κατά κύριο λόγο από Βαλκάνιους και πολλούς Ρώσους, οι οποίοι πλέον θεωρούν τη χώρα «μη φιλική» και ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Το πλήγμα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους ξενοδόχους, καθότι τα προηγούμενα χρόνια ουκ ολίγοι ήταν και οι Ουκρανοί επισκέπτες, οι οποίοι φέτος που η πατρίδα τους μαστίζεται από τον πόλεμο, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν για τουρισμό.

«Δεν αναμένονται καθόλου τουρίστες από Ουκρανία. Το πλήγμα είναι ορατό από τη στιγμή της εισβολής, καθώς κάποια ξενοδοχεία είχαν κάνει συμβάσεις συνεργασίας με ουκρανικά γραφεία για όλη τη σεζόν, τα οποία έχουν ακυρωθεί εξολοκλήρου. Ο τουρισμός από Ουκρανία πριν τον πόλεμο έδειχνε σημάδια ανάκαμψης προς την περιοχή μας. Φυσικά ο πόλεμος επηρεάζει άμεσα όλα τα Βαλκάνια και σε συνάρτηση με το ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν αναμένουμε πλήρη ανάκαμψη», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, κ. Σίμος Συμεωνίδης.

Με το βλέμμα στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες

Και όσον αφορά τους τουρίστες από Ρωσία προσθέτει: «Πάρα πολλοί Ρώσοι έχουν ακυρώσει κρατήσεις που ήδη υπήρχαν από την έναρξη των κυρώσεων προς αυτούς, βλέποντας την χώρα μας ως μη φιλική και στρέφοντας την προσοχή τους όπως όλα δείχνουν προς την Τουρκία».

Οι ξενοδόχοι της Παραλίας Κατερίνης βρίσκονται αυτό το διάστημα σε φάση προετοιμασίας, πολλοί έχουν ανοίξει από το Πάσχα και περιμένουν φέτος τουρίστες κυρίως από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς επίσης από Ουγγαρία και Πολωνία, αλλά και κάποιους από τη Ρωσία. «Το κλίμα είναι αισιόδοξο σε σχέση με τις αφίξεις. Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις για το καλοκαίρι, με τον κύριο όγκο για τη full season, Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μια κάλυψη του 30% με 40% για όλη την καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση φυσικά με τον τρόπο κρατήσεων του κάθε καταλύματος», σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.

Αισιοδοξία για το καλοκαίρι παρά τον πόλεμο και τον κορωνοϊό

Η κίνηση κατα το τριήμερο του Πάσχα ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την εικόνα των δύο τελευταίων ετών αλλά πολύ κατώτερη από το 2019, την τελευταία χρονιά προ πανδημίας. «Το ερχόμενο καλοκαίρι δείχνει να είναι πολύ καλύτερο σε σύγκριση με των δύο τελευταίων ετών αλλά με μεγάλη απόκλιση απο το καλοκαίρι του 2019. Αν υπολογισθεί ότι τα έξοδα των ξενοδόχων έχουν τουλάχιστον διπλασιασθεί, η φετινή άνοδος δεν αναμένεται να κάνει κάποια διαφορά». Η κίνηση στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το αν υπήρξαν λουκέτα στην Παραλία Κατερίνης, ως απότοκο του κορωνοϊού, ο κ. Συμεωνίδης απάντησε ως εξής: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαχείριση την πανδημίας έγινε αρκετά καλά από τους ξενοδόχους της περιοχής με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λουκέτα, αλλά τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων είναι μεγάλα και έχουν πάρει μια παράταση».

thesstoday.gr

Back to top button