Ελλάδα

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου» – Άσκηση πριν πέντε χρόνια στην ίδια πτέρυγα

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου», στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το πόρισμα έκθεσης πραγματογνώμονα.Οξύμωρο της υπόθεσης αποτελεί η άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια στην ίδια πτέρυγα που καταστράφηκε προ εβδομάδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής που το άναψε τυλίχθηκε από φλόγες και έβγαλε τα πάνω ρούχα του που καίγονταν και τα πέταξε πάνω σε άλλο ασθενή του θαλάμου που λόγω του οξυγόνου άρπαξε φωτιά και αυτός και στην συνέχεια επεκτάθηκε». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr το τσιγάρο κρατούσε ο 52χρονος ασθενής, ο οποίο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Ο Σταύρος Τρύφων, Πνευμονολόγος στο «Παπανικολάου», με αφορμή την έκθεση του πραγματογνώμονα τονίζει στο ThessToday.gr ότι πρέπει να πραγματοποιούνται ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. «Πρέπει σε ετήσια βάση, όπως προβλέπεται, ώστε να αποφεύγουμε παρόμοια περιστατικά», πρόσθεσε.

Άσκηση ετοιμότητας πέντε χρόνια πριν στην ίδια πτέρυγα που καταστράφηκε 

Άσκηση ετοιμότητας στην πτέρυγα η οποία καταστράφηκε στις αρχές του Απρίλη πραγματοποιήθηκε το 2017 στο «Παπανικολάου». Πέντε χρόνια μετά, η γενικευμένη εγκατάλειψη των υποδομών στα νοσοκομεία, αλλά και η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού σε έκτακτα περιστατικά, είχαν ως αποτέλεσμα το -ρεαλιστικό πια- σενάριο να μετατραπεί σε τραγωδία με δύο νεκρούς.

Ήταν 31 Ιανουαρίου 2017 όταν το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» έθεσε σε εφαρμογή και σε συνεργασία με Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ άσκηση ετοιμότητας από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με σενάριο σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο περιελάμβανε δύο φάσεις (αντιμετώπιση τεχνικών αναγκών και διαλογή ασθενών με εθελοντές από το προσωπικό και τους συνόδους) και υλοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες ανάγκης εκκένωσης κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, η πτέρυγα η οποία «εκκενώθηκε» στην άσκηση του 2017, ήταν η Β’ Πνευμονολογική Κλινική, η οποία στις αρχές του μήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, σε ένα πραγματικό πια σενάριο που δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη με δύο νεκρούς.

Και αυτό, γιατί, όπως εξηγεί στο ThessToday.gr η Ελένη Σιώτου, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του «Παπανικολάου», τα 35 χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο η μοναδική φορά που πραγματοποιήθηκε άσκηση ήταν εκείνη του 2017. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πλειονότητα του προσωπικού υστερεί στην εκπαίδευση και πόσο μάλλον, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών έκτακτων περιπτώσεων, που η γνώση για να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικοί εξοπλισμοί και η διαχείριση πανικού αποτελούν προαπαιτούμενα για να αποφευχθούν δυστυχήματα.

«Είναι τραγικό ότι το 2017 υποτίθεται είχε γίνει ένα ατύχημα εκεί που έγινε και τώρα. Κάναμε μια άσκηση για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την καταστροφή, πώς σώζουμε και απομακρύνουμε τους ασθενείς», δηλωσε η κα Σιώτου και επισήμανε: «Aιτούμενο είναι πλέον να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι να ξέρουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους πυροσβεστήρες και κάθε εξοπλισμό που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών».

Σοβαρό πρόβλημα για το «Παπανικολάου» αποτελεί και το γεγονός ότι σημαντική μερίδα των εργαζομένων απασχολούνται μέσω επικουρικών προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ, με συνέπεια να δουλεύουν πέντε – δέκα μήνες, διάστημα κατά το οποίο επικρατεί παντελής έλλειψη εκπαίδευσης τόσο στη χρησιμοποίηση πυροσβεστήρων και λοιπών εξοπλισμών, καθώς και στην αντιμετώπιση πραγματικών σεναρίων.

«Μετά από πέντε χρόνια σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει πώς να δράσει από όλους εκείνους τους εργαζόμενους που αλλάζουν διαρκώς, συν το γεγονός ότι οι επικουρικοί και του ΟΑΕΔ σπάνια γνωρίζουν και όλες τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου», επεσήμανε η κα Σιώτου, η οποία τόνισε ότι μόλις οριστεί το νέο Δ.Σ. των εργαζομένων -έχουν διεξαχθεί οι εκλογές- το ζήτημα εκπαίδευσης θα αποτελέσει νούμερο ένα προτεραιότητα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

«Εκπροσωπώντας μία από τις παρατάξεις του Σωματείου έβγαλα προκήρυξη και τόνισα για το τι θέλουμε να γίνει από εδώ και πέρα, αναφορικά με την ασφάλειά μας στον χώρο εργασίας, αλλά και για την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Μόλις ανακηρυχθεί το νέο ΔΣ θα θέσουμε το θέμα ως μείζον προς τη διοίκηση», δήλωσε η Ελένη Σιώτου, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη για τοποθέτηση σιδερένιας πόρτας στο νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η άμεση εκκένωση και απομάκρυνση εργαζομένων – ασθενών από τους χώρους, σε περιστατικά όπως εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε ώρα 9:00 το πρωί, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, που λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, χωρίς να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους, όπως είχε δηλώσει ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δαδούδης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν 30 λεπτά για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Ωστόσο, ο απολογισμός της πυρκαγιάς ήταν δύο νεκροί.

thesstoday.gr

Back to top button