ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Δεν του χαρίστηκε σεντ: Ο αυτοδημιούργητος Καστοριανός επιστήμονας που έγινε δισεκατομμυριούχος (βίντεο)

Με ρίζες που κρατούν από την Καστοριά, η οικογένεια Γιανκόπουλου άφησε πίσω της τις γούνες και βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να κυνηγήσει το δικό της «american dream». Στην περίπτωση του νεαρού –τότε- Γιώργου, αυτό μεταφραζόταν σε ένα πτυχίο Ιατρικής, με την ελπίδα ότι θα μεταφραζόταν σε έναν σίγουρο και καλό μισθό.

Εκείνος ο πιτσιρικάς, όμως, δεν έβαζε ταβάνι στα όνειρά του. Στις σπουδές του διέπρεψε. Έλαβε το πτυχίο του ως γιατρός, αλλά δεν σταμάτησε εκεί καθώς ακολούθησε το διδακτορικό του, M.D. και Ph.D, όλα στο φημισμένο πανεπιστήμιο Columbia, με αποτέλεσμα μόλις στα 28 χρόνια του να είναι ήδη καθηγητής βιολογίας. Εκείνη την περίοδο είχε την τύχη να γνωρίσει τον επίσης Ελληνοαμερικανό, Ρόι Βάγγελο, ανερχόμενο –τότε- στέλεχος στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας (και αργότερα CEO της Merck), ο οποίος του έδωσε μια συμβουλή. Να μην συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο και να ακολουθήσει την επιστημονική καριέρα που ο ίδιος είχε επιλέξει.

Η δεύτερη μεγάλη γνωριμία για τον δόκτορα Γιώργο Γιανκόπουλο ήταν εκείνη με τον Λέοναρντ Σλάιφερ. Επρόκειτο για τον ιδρυτή μιας μικρής (ακόμα) start up επιχείρησης στον χώρο η οποία έψαχνε να στρατολογήσει νεαρούς επιστήμονες. Του έκανε την πρόταση μέσω τηλεφώνου και ο Γιανκόπουλος εντυπωσιάστηκε από τον ζήλο του αλλά και το αντικείμενο έρευνας, αφού δραστηριοποιούνταν στην ανάπτυξη θεραπειών για εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Εκείνη η εταιρία αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Regeneron και θα μετατρεπόταν σε κολοσσό στον χώρο.

Εκεί ο Γιανκόπουλος συμμετείχε σε ένα εξαιρετικό project, ως μέλος μιας πολύ δυνατής επιστημονικής ομάδας και από το 1989 ξεκίνησε ουσιαστικά το ταξίδι του προς την καταξίωση και μέσω αυτής προς τον πλουτισμό. Μέσα στα επόμενα χρόνια ηγήθηκε της προσπάθειας και κατέγραψε περισσότερες από 100 ευρεσιτεχνίες, με 7 από αυτές να αφορούν μοναδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ ξεχωριστή για την πορεία της εταιρείας στάθηκε και η δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας.

Γνωρίζοντας εκ των έσω την δουλειά που λάμβανε χώρα στην Regeneron, δεν δίστασε να αποκτήσει μετοχές της και έφτασε στο σημείο να βλέπει την προσωπική περιουσία του να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα για τον πολύ κόσμο ύψη. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, την χρονιά που διανύουμε υπολογίστηκε στα 1,6 δις δολάρια, αυξημένη κατά 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις μια τριετία. Ένα ποσό που τον κατατάσσει στην 19η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους ελληνικής καταγωγής στον πλανήτη και συνολικά στο νούμερο 2. 076 της σχετικής λίστας.

Η δική του ιδιαιτερότητα είναι ότι όλα αυτά δεν προέρχονται από deals και επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως συμβαίνει με πολλούς επιχειρηματίες, αλλά αποκλειστικά από την ειδικότητά του και την εργασία του, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο αυτοδημιούργητο επικεφαλής φαρμακοβιομηχανίας που έγινε τελικά δισεκατομμυριούχος!

Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού στάθηκε από την αρχή υπέρ της ανάγκης ανάπτυξης μιας θεραπείας αντισωμάτων, στα πρότυπα της έρευνας που γινόταν ήδη κατά του ιού Έμπολα και μερικούς μήνες αργότερα η η Regeneron ανακοίνωνε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που ανέπτυξε, μείωνε τα επίπεδα του ιικού φορτίου του κορωνοϊού και περιόριζε σημαντικά τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια επιβάρυνση. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2020 το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγήθηκε και στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν ο τελευταίος διαγνώστηκε θετικός στην covid 19.

Παρά την τεράστια προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος διατηρεί στενές σχέσεις με την υπόλοιπη κοινότητα της ομογένειας, της οποίας αποτελεί εξέχον μέλος. Ήταν ο κύριος ομιλητής στην πρώτη πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη ιατρών που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το 2017 είχε την τιμή να εκλεγεί  Τελετάρχης της παρέλασης της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και τον Ιούνιο του 2020 υπήρξε κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Σήμερα θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς επιστήμονες στον πλανήτη και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του απονεμήθηκε ένα από τα Βραβεία ΑΡΓΩ 2021, που αφορούν διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού, το οποίο και παρέλαβε από τα χέρια Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η βράβευση και η ομιλία του Τζορτζ Γιανκόπουλου στο 1:24:30

menshouse.gr

 

 

 

 

Back to top button