Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η Καστοριά της γαστρονομίας: Σαρμάδες, αρμιά, κεφτεδάκια, γκαρούφα, μακάλο… (μεγάλο αφιέρωμα)

Η τοπική γαστρονομία είναι ακόμη ένας λόγος -μαζί με την πανέμορφη λίμνη, τα μακεδονίτικα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και τους φιλόξενους ανθρώπους- προκειμένου να βρεθείτε σύντομα στην γοητευτική Καστοριά, που και αυτήν την εποχή είναι πανέμορφη.
Οι ντόπιοι έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται για τα τοπικά πιάτα και τις συνταγές, τα περισσότερα με προϊόντα του τόπου, που χάνονται στο βάθος του χρόνου και συνδέονται με την παράδοση της περιοχής.
Τα τοπικά πιάτα, στο φούρνο, στην κατσαρόλα, στη γάστρα ή σαν σούπα, περιλαμβάνουν σαρμάδες με λάχανο τουρσί, «αρμιά» όπως τα λένε οι Καστοριανοί, κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο) και βέβαια τα φημισμένα φασόλια γίγαντες Καστοριάς.
Το ψάρι ασφαλώς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον γαστρονομικό χάρτη της Καστοριάς, με το γριβάδι να έχει την τιμητική του, είτε ως σούπα «γκαρούφα», είτε στον φούρνο («γριβάδι ταβάς»).
Εννοείται πως όλα τα πιάτα επιβάλλεται να συνοδεύονται με τοπικό τσίπουρο και κρασί, για ολοκλήρωση της γαστρονομικής εμπειρίας.
Όλο το μεγάλο αφιέρωμα του Παναγιώτη Σαββίδη στο travel.gr
 

 

Back to top button