ΕλλάδαΚόσμος

Προς τι η πυρηνική απειλή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν: Μία ψυχανάλυση της προσωπικότητάς του

Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει εγκαταστήσει τα σύννεφα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι κινηματογραφικό σενάριο. Η ιστορία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και όλοι έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πατήσει «το κουμπί».

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία καταδίκασε με σαφή τρόπο την εισβολή και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους Ουκρανούς ψυχαναλυτές αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους τους, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Το ertnews.gr δημοσιεύει τη συνέντευξη του διδάσκοντα αναλυτή της ΕΨΕ, κυρίου Νίκου Τζαβάρα, ο οποίος δίνει  απαντήσεις για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, και σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά την προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Tις τελευταίες ημέρες ζούμε τα δραματικά γεγονότα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την καταφανούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Η SPI (Ιταλική Ψυχαναλυτική) Εταιρεία δεν δίστασε να καταδικάσει τον Πούτιν ως τον υπεύθυνο όλης αυτής της καταστροφικής κατάστασης. Ποιος νομίζετε ότι είναι ο ρόλος του ψυχαναλυτή απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες που απειλούν το έργο του Πολιτισμού;

Πρόκειται για μία βίαιη, μη αναμενόμενη ανατροπή της Ευρωπαϊκής ειρήνης όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα κοινών διακρατικών προσπαθειών που στηρίχτηκαν στη διασφάλιση ενός συνεχιζόμενου συλλογικού δημοκρατικού διαλόγου με γνώμονα την υπέρβαση συγκρούσεων και την απόκρουση μιας διευθέτησής τους μέσω μιας πολεμικής σύρραξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη αποτελεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον πιο πολύτιμό στον πλανήτη μας θύλακα των ισχυρότερων δημοκρατικών παραδόσεων και πολιτισμικών (χρησιμοποιώ εδώ τον όρο ΄πολιτισμό’ με το εύρος που σημειώνεται στο έργο του Freud) επιτευγμάτων με τα οποία αμύνεται η αναπτυγμένη ανθρώπινη συνείδηση κατά των καταστροφικών και αυτοκαταστροφικών ενορμήσεων.

Αυτές τις ημέρες διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από τον Πρόεδρο της Ρωσίας η πρωτάκουστη απειλή πως θα συμπληρώσει ενδεχομένως την εισβολή στην Ουκρανία των στρατευμάτων που διαφεντεύει με τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του. Ήδη η ωμή, θηριώδης απειλή έχει ολοκληρωθεί με την επιφυλακή των αντίστοιχων στρατιωτικών μηχανισμών. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική υφήλιο εκφράζεται η ενόρμηση του θανάτου με την εγκληματική διαστροφική έπαρση ενός ηγεμόνα που δεν αποκλείει τον καθολικό αφανισμό της ανθρωπότητας, αν δεν γίνει δεκτή η απαίτησή του για απόλυτη υποταγή των αντιπάλων που έχει ή και επινοεί.

Διαβάστε την συνεχεια στο ertnews.gr 

Back to top button