Κόσμος

Ρωσία: Τελευταίες πρόβες πριν από την παρέλαση της 9ης Μαΐου, με το βλέμμα στην Ουκρανία (βίντεο)

Η Ρωσία πραγματοποίησε χθες, Σάββατο, τις τελευταίες πρόβες πριν από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτή την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Και αυτή την φορά αναμένεται να κάνει το ίδιο.

Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP.

Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι ρώσοι στρατιωτικοί θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, το μυαλό θα είναι στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τις 24 Φεβρουαρίου μια επίθεση, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της.

Ως συνέπεια, η στρατιωτική εισβολή, για την οποία πολλοί ειδικοί προέβλεπαν πως θα ήταν ραγδαία, έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα της και σηματοδοτείται από σειρά αποτυχιών, ιδίως στον υλικοτεχνικό τομέα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφότου απέτυχε έξω από το Κίεβο μπροστά σε πιο κινητοποιημένες απ’ όσο προέβλεπε ουκρανικές δυνάμεις, που είχαν οπλίσει οι Δυτικοί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας χρειάστηκε να επανεξετάσει τους στόχους του και να ενισχύσει την επίθεσή του στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν, που θα εκφωνήσει μια πολυαναμενόμενη ομιλία, θα ήθελε να ξεχάσει την απώλεια του καταδιωκτικού Moskva. Η Μόσχα επιβεβαιώνει πως βυθίστηκε έπειτα από μια πυρκαγιά που ξέσπασε από ατύχημα, όμως το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι η παράκτια άμυνά του το έπληξε.

Την ώρα που αυτή την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν από κοντά οι δυτικές πρωτεύουσες, ο Πούτιν θα έχει μια νέα ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις, καθώς η Μόσχα έχει αναφέρει πολλές φορές την πυρηνική απειλή.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα πετάξει πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

ΑΠΕ

Back to top button