Κόσμος

Τι απέγινε ο χρυσός των ναζί;

Όταν φάνηκε ότι το Γ’ Ράιχ θα θαβόταν στις στάχτες του πολέμου το 1945, οι ναζί ηγέτες άρχισαν να κρύβουν μαζικά τους θησαυρούς που είχαν λεηλατήσει μαζικά από την Ευρώπη κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης και ασημικά από σπίτια εβραίων που είχαν σταλεί στους θαλάμους αερίων, αρχαιολογικοί θησαυροί, πίνακες και γλυπτά από μουσεία αλλά και τόνους κυριολεκτικά χρυσού κείτονταν τώρα σε υπόγεια καταφύγια, ορυχεία και πυθμένες λιμνών.

Όσο η ήττα άρχισε μάλιστα να φαίνεται αναπόφευκτη, η επιχείρηση εξαφάνισης του ναζιστικού θησαυρού έπαιρνε γιγαντιαίες διαστάσεις. Με τους Συμμάχους να περικυκλώνουν το Βερολίνο, τα κεφάλια του Γ’ Ράιχ έτρεχαν να κρύψουν τους κλεμμένους θησαυρούς, λαμβάνοντας μάλιστα ειδική μέριμνα για τις ράβδους χρυσού.

Κι ενώ ένα καλό μέρος των έργων τέχνης και των άλλων θησαυρών έπεσε στα χέρια των Συμμάχων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, το μυστήριο παραμένει για την τύχη όσων δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες εκτιμήσεις για τον όγκο των κλεμμένων, υπολογίζεται ότι κάπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε λάφυρα παραμένουν ακόμα θαμμένα σε διάφορες ευρωπαϊκές γωνιές (ή εξαφανισμένα με διάφορους ακόμα τρόπους). Γι’ αυτό άλλωστε και τόσοι μα τόσοι κυνηγοί θησαυρού αναζητούν λυσσαλέα τα ναζιστικά «χρυσά» τρένα ξεψαχνίζοντας καταφύγια και εγκαταλειμμένα ορυχεία.

Η ιστορία εξάλλου με τις μυστικές υπόγειες στοές της Πολωνίας που λεγόταν ότι φιλοξενούσαν ένα φορτίο χρυσού του Γ’ Ράιχ παραείναι πρόσφατη για να έχει ξεχαστεί. Αλλά και το 2012 δεν ανακαλύφθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου 1.500 κλεμμένοι ναζιστικοί πίνακες που εκτιμήθηκαν στα 1,8 δισ. δολάρια;

Ο απίστευτος όγκος των ναζιστικών λαφύρων και η ανεκτίμητη αξία τους έχει μετατρέψει το σαφάρι για την ανεύρεσή τους στο Άγιο Δισκοπότηρο των κυνηγών θησαυρού. Στο Παρίσι και μόνο, οι ναζί άδειασαν -μέχρι το 1945- 38.000 σπίτια ιδιοκτησίας εβραίων, γέμισαν 150 φορτηγά και χρειάστηκαν 1.500 εργάτες για να μεταφέρουν τα κιβώτια! Το Γ’ Ράιχ άρπαξε περισσότερο από το 20% των έργων τέχνης που υπήρχαν στην Ευρώπη…

Με τους ηγέτες του Φύρερ να σκοτώνονται βέβαια ή να πέφτουν στα χέρια των νικητών, οι μυστικές τοποθεσίες έμελλε να χαθούν για πάντα. Ξέρουμε ότι ένα ποσοστό του θησαυρού φυγαδεύτηκε εκτός Γερμανίας εκεί στα τέλη του πολέμου για να χρηματοδοτήσει τις νέες ζωές των ναζί εγκληματιών που έτρεχαν να γλιτώσουν τη σύλληψη και την καταδίκη.

Ξέρουμε ότι πολλά βρέθηκαν από τους Συμμάχους, καθώς Αμερικανοί και Σοβιετικοί διαγκωνίζονταν για το ποιος θα βάλει πρώτος στο χέρι τους θησαυρούς. Οι Αμερικανοί κέρδισαν κυριολεκτικά στο photo finish, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε αργότερα. Ξέρουμε τέλος ότι οι Ναζί άρπαξαν περισσότερα από 16.000 έργα τέχνης από μουσεία και κατοικίες, ότι ο Χίτλερ είχε τη δική του ιδιωτική συλλογή από διαμάντια και πως η Reichsbank, η Κεντρική Τράπεζα του Γ’ Ράιχ, είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού, που αποτελεί εξάλλου και το κερασάκι στην τούρτα του θέματός μας.

Και μπορεί τα έγκατα των αλατωρυχείων Μέρκερς της Θουριγγίας να αποτελούν την ξακουστότερη ιστορία θησαυρού όλων των εποχών, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ωστόσο και μάλιστα με καλές πιθανότητες πως δεν ήταν εκεί θαμμένος όλος ο ναζιστικός χρυσός. Κι αυτό γιατί ο όγκος του ήταν απροσμέτρητος και οι διαβαθμισμένες πληροφορίες που τον αφορούσαν είχαν γίνει στάχτη στο ισοπεδωμένο Βερολίνο (ή αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα)…

Τα αποθέματα χρυσού που έχουν βρεθεί…

Η συνέχεια στο koutipandoras.gr

Back to top button