ΑγροτικάΚαστοριά

Δημήτρης Μόσχος: “8 κτηνοτροφικές μονάδες με σύγχρονους στάβλους έχουν κλείσει στον νομό Καστοριάς”

“2.500 παραγωγικά ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή – Από τα πέντε καταστήματα λιανικής που διαθέτει ο ίδιος σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, σκέφτεται να κλείσει κάποια, γιατί δεν βγαίνει…”

Την ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην Καστοριά μάς μεταφέρει και ο αιγοπροβατοτρόφος Δημήτρης Μόσχος, που είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. «Το τελευταίο διάστημα σφάζονται αρκετά ζώα εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Μόνο στην Καστοριά έχουν οδηγηθεί στη σφαγή 2.500 παραγωγικά ζώα από 75.000 που υπήρχαν ενώ 8 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σύγχρονους στάβλους που δημιουργήθηκαν την τελευταία 20ετία έχουν κλείσει», λέει. Ο ίδιος εκτιμά ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε».
Για τον κ. Μόσχο, που εκτός από 1.200 ζώα διαθέτει τυροκομική μονάδα και πέντε καταστήματα λιανικής σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, όπου σκέφτεται να κλείσει κάποια γιατί δεν βγαίνει, το γεγονός ότι σφάζονται και ζώα αναπαραγωγής -σ.σ. το 16% του ζωικού κεφαλαίου είναι ζώα αναπαραγωγής- θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και την επόμενη χρονιά. Η λύση της χωματερής, στην οποία οδηγούν αρκετοί παραγωγοί τα ζώα, είναι γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διατροφής τους μέχρι αυτά, δηλαδή μετά από 1,5 χρόνο, να παραγάγουν γάλα.
Ο κ. Μόσχος όπως και αρκετοί άλλοι κτηνοτρόφοι έλαβαν πριν από λίγες ημέρες την ενίσχυση 2% επί του ετήσιου τζίρου τους που μοίρασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πακέτο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολείπεται σημαντικά από τα χρήματα που έδωσε η Ισπανία -176 εκατ. ευρώ- για το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, αναφέρει ο κ. Μόσχος.
Διαβάστε όλο το μεγάλο αφιέρωμα “SOS εκπέμπουν γεωργία και κτηνοτροφία για τα αυξημένα κόστη” της Αλεξάνδρα Γκίτση στο euro2day.gr

 

 

 

Back to top button