Καστοριά

Γρηγόρης Χάτσιος: Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Οι Νοσηλεύτριες και οι Νοσηλευτές είναι αναμφίβολα από τους πιο αφοσιωμένους, στον άνθρωπο, επαγγελματίες. Συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη της ασθένειας και παρέχουν φροντίδα, ανακούφιση και αποκατάσταση σε κάθε άνθρωπο που βιώνει καταστάσεις ασθένειας ή αναπηρίας αλλά και όποτε κινδυνεύει η σωματική ή ψυχική μας υγεία.
Βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές, τις αργίες.
Συμπαραστέκονται στον πόνο, την ασθένεια, τη σωματική και ψυχική κατάπτωση.
Καλούνται να αντιδράσουν ταχύτατα στα επείγοντα περιστατικά, στην κλινική επιδείνωση, στα απρόβλεπτα σενάρια που εμφανίζονται σε ένα νοσοκομείο. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα, να επιδεικνύουν ψυχραιμία υπό συνθήκες πίεσης, να απαντούν σε δύσκολα ερωτήματα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιούν τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας τους για να κάνουν τον συνάνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα.
Υπάρχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν ένας ασθενής αναρρώνει και επανέρχεται στην καθημερινότητα του. Συμμετέχουν μαζί του στη χαρά, το γέλιο, την αισιοδοξία αλλά και στην θλίψη όταν οι συνθήκες είναι αναπόφευκτες.
Σκεφτήκαμε ποτέ τι μεγαλείο ψυχής και πόση δύναμη χρειάζεται, άραγε, κάποιος για να αντιμετωπίζει καθημερινά και πολλές φορές διαδοχικά τέτοιες καταστάσεις, πριν καταφύγουμε σε γκρίνιες, παράπονα και αντιπαραθέσεις;
Με ευκαιρία την σημερινή μέρα, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς για τον αδιάκοπο και ακούραστο αγώνα τους, ειδικά αυτά τα 2 τελευταία χρόνια που έζησα μαζί τους την κρίση της πανδημίας.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα της κοινωνίας μας, τους συγχαίρω για το έργο και την προσφορά τους και εύχομαι σε όλους υγεία, υπομονή, δύναμη και ευημερία.
Γρηγόρης Χάτσιος

12 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή

 

 

 

Back to top button