Ελλάδα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πόσο κοστίζουν οι διακοπές 5 ημερών για μια οικογένεια τους καλοκαιρινούς μήνες (πίνακες)

Αύξηση της ζήτησης κατά 232% παρουσιάζεται στην βραχυχρόνια μίσθωση. Πόσο κοστίζουν οι διακοπές 5 ημερών τους καλοκαιρινούς μήνες και γιατί την επιλέγουν οι οικογένειες;

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€. Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ.

Ένας κλάδος που αναδείχθηκε και παράλληλα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι «τροφοδότησε» ή/και ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊου, είναι η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας διότι τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο κλάδος τους τελευταίους μήνες του 2019 και ιδιαίτερα από τον Μάιο του 2019 , βρισκόταν σ΄ ένα στάδιο αυτορρύθμισης, προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του και να αποκτήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην κτηματαγορά και την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας μας . Καθοριστικός παράγοντας για το 2020 καθώς και το 2021 αποτέλεσαν τα χαμηλά εισοδήματα λόγω covid-19.

Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν λάβει από την ΑΑΔΕ μετά την εγγραφή του ακινήτου στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για «μαύρες» ή ανεπίσημες μισθώσεις, αλλά για έναν κλάδο που διέπετε από συγκεκριμένο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συμμετείχε ενεργά στην αναζωπύρωση της κτηματαγοράς, προσέγγισε και προσεγγίζει επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε λύση για πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω μνημονίων, επενδύοντας την αποζημίωση τους ή/και κάποιες οικονομίες τους, ανακαινίζοντας το ακίνητό τους και καταχωρώντας το σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button