Καστοριά

“Ας μιλήσουμε λοιπόν για Δημοκρατία” (της Ξανθίππης Μουράτη)

 

Ένα πρώτο πολιτικό (ή και λιγότερο πολιτικό) σχόλιο για την χτεσινή γιορτή της Δημοκρατίας και τις ειρωνείες που διάβασα στα social media. Ας μιλήσουμε λοιπόν για Δημοκρατία.
Πρώτο στοιχείο: Πέρα από την εκλογή του Προέδρου, εχθές τα μέλη του Συριζα -επαναλαμβάνω τα μέλη και όχι οι φίλοι, των φίλων, τους φίλους, ώ φίλοι- ψήφισαν και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και μάλιστα κατά περιφέρεια. Πάρα πολλές υποψηφιότητες, και μια δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που ωστόσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη συνεργασία.
Δεύτερο στοιχείο: Η υποψηφιότητα του Τσίπρα ήταν η μοναδική υποψηφιότητα, διότι δεν προτάθηκε κανένας άλλος, μέσα από τις καταστατικές μας διαδικασίες. Το κόμμα έχει καταστατικό, και πρόσφατα έκανε και το Συνέδριό του. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα του Προέδρου και δεν τέθηκε ή αν θέλετε δεν πρότεινε καμία τάση του Συριζα, κάποιον άλλο. Επιπλέον πέρα από την επιλογή του ψηφοδελτίου, κάθε ψηφοφόρος είχε την ελεύθερη επιλογή να επιλέξει το λευκό ή ακόμα και το άκυρο. Και υπήρχαν μέσα στον γενικό χαμό κανα δυο άκυρα και κανά δυο λευκά.
Τρίτο στοιχείο: Ο ΣυΡιζΑ από τις 21/03/2022 μέχρι και χτες εκτόξευσε τον αριθμό των μελών του φτάνοντας στις 172.000!!! Τα νέα μέλη συσπειρώθηκαν γύρω απο το Κόμμα, και από τον Πρόεδρό του.
Τέταρτο και σημαντικότερο: Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για πρώτη φορά θα εκπροσωπούν ισόνομα και ισόρροπα και τα δύο φύλα. 50% οι άνδρες, 50% οι γυναίκες. Ο διαχωρισμός των φύλων γίνεται με την τυπική έννοια του όρου, κατά το δυαδικό σύστημα. Στο μέλλον μπορεί να προβλεφθεί και η ποσοτική συμμετοχή του τρίτου φύλου.
Πέμπτο στοιχείο: Στις κάλπες προσήλθαν και γράφτηκαν μέλη άνθρωποι κάθε ηλικίας. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τόση ειρωνεία για την ψήφο των 15χρονων ή των 16χρονων. Δεν έχουν ισχυρό λόγο (ή στη νομική διάλεκτο -άμεσο έννομο συμφέρον) η νέα γενιά να επιλέξει για πρόεδρο εκείνον που θεωρεί ικανό να πάρει τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, που θα την οδηγήσουν σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον; Δεν έχουν πολιτικό λόγο τα 16χρονά; Δεν είχαμε εμείς πολιτικό λόγο όταν ήμασταν 16; Δεν είναι όλα αυτά στοιχεία δημοκρατίας;
Και στην τελική ποιοι μιλάνε για Δημοκρατία;
Αυτοί που μπούκωσαν τα εγχώρια ΜΜΕ με κρατικό χρήμα 30.000.000 ευρώ και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις αναφορικά με το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου; Αυτοί που στέλνουν τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο; Ο πανικός της Κυβέρνησης είναι έκδηλος…Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση, όσο μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες, όσο δε γίνεται αναδιανομή του πλούτου, αλλά εξακολουθεί η υπερσυγκέντρωση αυτού στα χέρια μιας ντόπιας και εν πολλοίς αγράμματης και αμόρφωτης ελίτ, τόσο περισσότερο θα συσσωρεύεται η οργή στον κόσμο, μέχρι την ημέρα που θα γίνει ποτάμι. Και θα τους πνίξει.
Θα κλείσω με αυτό που μου είπε ένας Σύριος πρόσφυγας, όταν συμπλήρωσε τη φόρμα εγγραφής μέλους. “Φοβάμαι μήπως διαρρεύσουν τα στοιχεία μου και το μάθει ο Μητσοτάκης και με απελάσουν” Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Η δική μας είναι η ηλικιωμένη αντάρτισσα των 101 ετών που πήγε να ψηφίσει κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι.
Υ.Γ. Ο ΣυΡιζΑ τουλάχιστον θα πάει στις εκλογές με έναν “αρχηγο”… Στη Ν.Δ. δεν ξέρω τι θα γίνει…

Back to top button