Ελλάδα

Η άνοδος στην τιμή της αμόλυβδης βάζει «φωτιά» στο εισόδημα των πολιτών

Από τη δεξαμενή στην αντλία, η άνοδος στην τιμή της αμόλυβδης βάζει «φωτιά» στο εισόδημα των πολιτών. Από 1,67 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη Παρασκευή στο 1,69 σήμερα η διάθεση από τα διυλιστήρια.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πάνω από 2,20 ευρώ ανά λίτρο, περίπου στο 1,9 το πετρέλαιο κίνησης.

Και από την αντλία στα γκισέ των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας η εικόνα δεν αλλάζει. Οι καταναλωτές κρατούν στα χέρια τους λογαριασμούς και επιλέγουν τον διακανονισμό. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα.

Το ενεργειακό κοκτέιλ αλλάζει δραματικά τα μακροοικονομικά μεγέθη. Στις εαρινές προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμά ότι για το 2022 ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 6,3% για να υποχωρήσει στο 1,9% το 2023. Οι πιέσεις αυτές συμπιέζουν και την Ανάπτυξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, στο 3,5% για την τρέχουσα χρονιά και στο 3,1% για την επόμενη.

Την ίδια στιγμή στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 1, 7 δις ευρώ στο τετράμηνο έναντι του στόχου, αφήνοντας έτσι περιθώρια για περαιτέρω στήριξη έναντι της ακρίβειας, αν αυτό απαιτηθεί.

ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΕΑ

Back to top button