Μετά από 83 ημέρες «έπεσε» η Μαριούπολη που αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να κηρύξει το τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση».
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 265 Ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων δεκάδες τραυματισμένοι, παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, εκ των οποίων 51 τραυματίστηκαν βαριά», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανέφερε ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Νοβοαζόφσκ.
Σε μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των μαχητών που παραμένουν στο Αζοφστάλ.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των ανδρών μας. Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες μεταξύ αυτών. Τους παρέχεται κάθε φροντίδα. Θέλω να επισημάνω ότι η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς», είπε ο Ζελένσκι.
Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, προβάλλοντας αντίσταση για 82 ημέρες, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εμπόδισαν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για κατάληψη περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Ο Μ. Ποντολιάκ, κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε «παύση» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης.
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για την εκκένωση όλων των εναπομεινάντων στρατευμάτων από το τελευταίο τους προπύργιο στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, παραχωρώντας τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από μήνες βομβαρδισμών.
Η εκκένωση εκατοντάδων μαχητών, πολλοί τραυματίες, σε πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία, πιθανότατα σήμανε το τέλος της μεγαλύτερης και αιματηρότερης μάχης του πολέμου της Ουκρανίας και μια σημαντική ήττα για την Ουκρανία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Τρίτη εάν οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες πολέμου ή ως αιχμάλωτοι πολέμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε απάντηση.
Ο Πούτιν έχει εγγυηθεί «ότι θα τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ξεχωριστά, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε ότι «οι εγκληματίες Ναζί δεν πρέπει να υπόκεινται σε ανταλλαγή κρατουμένων».
Αν και δεν ανέφερε ιδιαίτερα το Αζοφστάλ, η Μόσχα έχει επανειλημμένα πει ότι μέλη του Τάγματος Aζόφ – που θεωρούνται «Ναζί» από τις ρωσικές αρχές – είναι μεταξύ των στρατιωτών που έχουν παγιδευτεί στο χαλυβουργείο.
«Σχετικά με τους Ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη: είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε στη δικαιοσύνη», είπε ο Βολοντίν σε μήνυμά του στο Telegram.