Από 9 έως και 15 Μαΐου 2022 διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία η 12η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα με τίτλο “Τα Μαθηματικά στη διασυνδεδεμένη κοινωνία της γνώσης”. Η έναρξη έγινε στην Καστοριά, στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών που παρακολούθησαν τη διοργάνωση, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια
στο Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Καστοριά, οι άνθρωποι του οποίου εργάζονται χρόνια τώρα, για να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον – ιδίως των νέων – για την επιστήμη των Μαθηματικών, αλλά και δίκαια να στηρίξουν το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο συνεργάζονται αποτελεσματικά, όπως δείχνουν τα πράγματα.
Άξιοι συγχαρητηρίων είναι και οι ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες εργασίες που παρουσίασαν και το ακροατήριο, που προσήλθε με σεβασμό, ν’ ακούσει αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας.
Αναγνωρίζοντας το αξιόλογο έργο όλων των εισηγητών, θα εστιάσω σε έναν συγκεκριμένο, για προσωπικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους, αφού κάνω πρώτα μια σύντομη αναδρομή στο χρόνο.
Το σχολικό έτος 1998-99 είχα τη χαρά να είμαι Δασκάλα της Α’ τάξης στο Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς. Μαζί με τα άλλα παιδιά, μαθητής ήταν και ο Παναγιώτης Κακλαμάνος. Ως παιδί, καθ’ όλη τη φοίτησή του στο Δημοτικό Σχολείο, μάς εξέπληττε ευχάριστα με τις επιδόσεις, τη συνεργατικότητα μέσα στις ομάδες, αλλά και τα ποικίλα ενδιαφέροντά του, όπως ήταν η ζωγραφική, ο στίβος, το σκάκι, τα κείμενά του και βέβαια η μεγάλη του αγάπη, η μουσική. Όλα αυτά υπάρχουν καλά φυλαγμένα στη μνήμη μας, αλλά και αποτυπωμένα στα βιβλία που εκδώσαμε με τις δραστηριότητες του Σχολείου μας.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Παναγιώτης είδε να πραγματοποιείται η ευχή “Καλήν πρόοδο!”. Φυσικά δίνει τον προσωπικό του αγώνα, αλλά αξιοποιεί και ό,τι του παραδόθηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον. Οι γονείς του, Ιωάννης Κακλαμάνος και Θεσσαλία Τεριακή και οι αδελφοί του, Γιώργος και Χαραλάμπης είναι πάντοτε δίπλα του, δημιουργικοί όλοι τους, ο καθένας στον τομέα του.
Αξία δεν έχει το παρελθόν, αν δεν έχει καλή συνέχεια. Και αυτή η καλή συνέχεια είναι που μας χαροποιεί στο παρόν και την ευχόμαστε και για το μέλλον. Γι’ αυτό, θα μοιραστούμε κάποιες πληροφορίες, οι οποίες υπάρχουν στο διαδίκτυο (παρακάτω υπάρχουν οι σύνδεσμοι ως πηγές).
Η κοινοποίηση του συνοπτικού βιογραφικού (σε μετάφραση από την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και άλλες διαδικτυακές πηγές) γίνεται για ενημερωτικούς λόγους και ο καθένας βέβαια θα κάνει τη δική του ανάγνωση, αρκεί να διαβαστεί από ανθρώπους που αληθινά ενδιαφέρονται για την πρόοδο.
Σήμερα, ο Παναγιώτης Κακλαμάνος είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το Πολυτεχνείο της Δανίας έλαβε με άριστα το μεταπτυχιακό του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Το διδακτορικό του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά το εκπόνησε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Σήμερα εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ταυτόχρονα εργάζεται ως ερευνητικός σύμβουλος σε εταιρεία της Σιγκαπούρης. Το 2021 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Red Sock Award.
Σπούδασε Μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου – μετά τα πρώτα πτυχία – σπουδάζει Σύνθεση. Εργάστηκε ως Δάσκαλος Θεωρίας της Μουσικής στον Σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης “Τ’ αγρίμια”. Τον Νοέμβριο του 2019, μουσικό του έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η 9η Μαΐου 2022 ήταν η πρώτη φορά που παρουσίασε επιστημονική του εργασία στη γενέτειρά του, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Παράρτημα Καστοριάς).
Ως παλιοί δάσκαλοι θυμόμαστε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας με αγάπη, χαιρόμαστε με τις χαρές τους και κρατάμε από τον καθένα κάτι ξεχωριστό.
Μεταξύ άλλων, στον Παναγιώτη, μετά από τόσο πολλά χρόνια γνωριμίας, αναγνωρίζουμε ότι – και σήμερα που από Μαθητής έγινε Δάσκαλος και ο ίδιος – είναι από τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν, αλλά ξέρουν να σέβονται και να τιμούν σχέσεις και αξίες.
Οι ευχές μας τον συνοδεύουν σε όλη του την πορεία!
Ο Μισός Άνθρωπος
Θεατρικοχορευτική παράσταση με χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
Δημιουργήθηκε από τον Μητράκα Δημήτρη.
Πρωταγωνιστούν: Καλλίνικου Κλεοπάτρα και Λίκα Ελισάβετ.
Την μουσική έγραψε κι ενορχήστρωσε ο Κακλαμάνος Παναγιώτης και στην επιμέλεια βοήθησε ο Γκοργκόλης Βασίλης.
Theory_Auth_Xmas2020 (δείτε το βίντεο στο Youtube):
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου