Κόσμος

Βλ. Πούτιν: Η στρατιωτική ενίσχυση Φινλανδίας και Σουηδίας θα απαιτούσε αντίδραση από τη Μόσχα

«Η Ρωσία δεν είχε κανένα θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών στο έδαφός τους ωθούν τη Μόσχα να αντιδράσει καθώς οι σκανδιναβικές χώρες κινούνται προς ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα για τη Ρωσία η οποία πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα σχέδια της στρατιωτικής συμμαχίας που υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προσβλέπει να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», όπως αποκάλεσε την Ευρώπη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ρωσίας».

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «σοβαρό λάθος» και είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς η Μόσχα θα το ανεχτεί».

Αλ. Λουκασένκο: Χωρίς ενωμένο μέτωπο η Δύση θα εντείνει την πίεση στον μετασοβιετικό χώρο

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένο και σύμμαχος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι η Δύση «επιχειρεί την επέκταση του πολέμου». Μάλιστα παρότρυνε τα άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΟΣΣΑ (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) της οποίας ηγείται η Ρωσία, να παραμείνουν ενωμένα και κατηγόρησε την Δύση ότι ευελπιστεί να παρατείνει την σύγκρουση στην Ουκρανία επιδιώκοντας να αποδυναμώσει την Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Λουκασένκο, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν δήλωσε ότι «οι διαβολεμένες κυρώσεις» κατά της χώρας του και της Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η συμμαχία μιλούσε με μια φωνή.

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη / ertnews.gr

Back to top button