ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η συναυλία μουσικής δωματίου του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς (βίντεο)

Με τον όρο “Μουσική Δωματίου” εννοούμε το ρεπερτόριο για μικρά μουσικά σύνολα. Σύνολα, δηλαδή που αποτελούνται συνήθως από 2 έως 6 μουσικούς. Αντιπροσωπευτικά όργανα της μουσικής δωματίου είναι το βιολί, το πιάνο, το βιολοντσέλο, το φλάουτο, το κλαρινέτο κ.α.

Οι καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς κ. Ελπίδα Κωνσταντινίδου, κ. Ανδρονίκη Αβάνη και κ. Ευαγγελία Κοροβέση, επέλεξαν τη μουσική δωματίου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, επειδή θεωρούν ότι μέσα από την μουσική σύμπραξη καλλιεργείται το πνεύμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Μέσω των μουσικών συνθέσεων που ακούστηκαν, ήρθαν σε επαφή παιδιά από διαφορετικά τμήματα, παιδιά με διαφορετικούς χαρακτήρες.

Η κάθε εκπαιδευτικός δούλεψε ατομικά με το κάθε παιδί και έπειτα ενώθηκαν τα ντουέτα. Η διαδικασία του «παίζω μαζί με κάποιον άλλον» σημαίνει «βγαίνω από τον μουσικό μου μικρόκοσμο και μαθαίνω να ακούω και να αφουγκράζομαι και τα άλλα όργανα, μαθαίνω να αναπνέω μουσικά μαζί με τον άλλον». Είναι κάτι που εμπεριέχει πάντα περιθώρια βελτίωσης, είναι κάτι που το δουλεύουν ακαταπαύστως όλοι οι μουσικοί σε κάθε ηλικία.

Είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια όλων των παιδιών, γιατί όχι μόνο μελέτησαν με υπομονή και πειθαρχία, αλλά και γιατί θυσίασαν διαλείμματα, εκδρομές και Κυριακές για να ετοιμαστεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Κατανοούμε την αγωνία τους για τη σκηνή, μία αγωνία που δεν φεύγει ποτέ. Ωστόσο, πρωτεύουσα σημασία έχει για εμάς τους εκπαιδευτικούς ο δρόμος που διήνυσαν οι μαθητές μας για να φτάσουν στο σήμερα. Η σκηνή για έναν μουσικό είναι εκεί για να δοκιμάζεται και να γίνεται καλύτερος κάθε φορά.

Αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

  1. Πολλά από τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική τέχνη μέσω του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.
  2. Οι μαθητές που συνοδεύουν, ανήκουν στην τάξη του υποχρεωτικού πιάνου και όχι στην τάξη του πιάνου επιλογής. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με το πιάνο έχουν επιλέξει να μάθουν ένα άλλο κύριο όργανο, αφού το πιάνο σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά του Μουσικού μας Σχολείου.

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση του πολιτισμού και της αισθητικής καλλιέργειας του τόπου μας.

Η Διευθύντρια

Βαρβάρα Μπελερή

Έλενα Αντωνιάδου – Ανδρονίκη Αβάνη 00:00
Μαρία Κωτούλα – Παύλος Μακρόπουλος 01:36
Κατερίνα Συροπούλου – Ελίνα Φωτιάδου 04:00
Δέσποινα Μπούσιου 05:17
Ιωάννα Καραμάνου – Μαριέττα Γκρίζη 08:32
Δανάη Αχείμαστου – Σίλια Καλαποθαράκου 10:22
Χριστοδούλα Δούβαλη – Σίλια Καλαποθαράκου 13:49
Αλεξία Αποστολακούλη – Σίλια Καλαποθαράκου 18:29
Αλεξία Αποστολακούλη – Μαρία Κωστίδου 20:05
Ελισάβετ Καραταγλίδου – Πολυξένη Μεσημέρη 21:32
Νικολέτα Ιασωνίδου – Μαριέττα Γκρίζη 23:47
Δημήτρης Παπασταύρος – Ανδρονίκη Αβάνη 26:18
Μαρία Σαπανίδου – Νεκταρία Τζάτζη 29:02
Χριστίνα Κωστάρα – Μαρία Σαπανίδου – Ανδρονίκη Αβάνη 30:55
Δημήτρης Γάκης 33:08
Ιωάννης Θεμελής – Ανδρονίκη Αβάνη 34:07
Ελπίδα Κωνσταντινίδου – Ευαγγελία Κοροβέση – Ανδρονίκη Αβάνη 38:00
Σύνολο Εγχόρδων 40:42
Πρόγραμμα συναυλίας 43:52

Back to top button