Καστοριά

Ανεμοβλογία έδειξε το πρώτο μοριακό τεστ του Βρετανού ασθενή

Λήξη συναγερμού ή όχι; Τη Δευτέρα θα μάθουμε με ακρίβεια αν o Βρετανός τουρίστας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, έχει προσβληθεί από τη νόσο ή όχι.

Μέχρι τότε, το πρώτο μοριακό τεστ που υπεβλήθη ο 29χρονος έδειξε πως πάσχει από ανεμοβλογία και θα χρειαστεί και ένα δεύτερο μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί.

Η πληροφορία μεταδόθηκε από το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ με την επισήμανση πως σε λίγες ώρες θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια για την κατάσταση της υγείας του, αφού προηγηθεί και δεύτερο μοριακό τεστ.

Θυμίζουμε πως ο 29χρονος που φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων (και μοιάζουν με την ανεμοβλογιά) αξιολογήθηκε ως ύποπτο περιστατικό από τις υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς και άμεσα διακομίστηκε με ειδική κάψουλα στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ο καθηγητής παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του 29χρονου και της συνοδού του ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 100 κρούσματα στο δυτικό ημισφαίριο, 20 εκ των οποίων στη Βρετανία και τουλάχιστον τρία Γερμανία, ενώ περιστατικά μόλυνσης επιβεβαίωσε και η Ελβετία.

Ο ΠΟΥ περνά από το σημείο των συστάσεων για υπομονή, στο αίτημα της λήψης μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα της 75ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Είναι «επείγον και άκρως απαραίτητο» να υπάρξει κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τον ιό, δήλωσε ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, το βράδυ του Σαββάτου. Επιπλέον, η επιδημιολογική πολιτική που συστήνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνει και την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα απομονωθούν πλήρως για το ελάχιστο διάστημα των 21 ημερών. Αυτή την τακτική έχει ήδη υιοθετήσει το Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standaard.

efsyn.gr

Back to top button