Καστοριά

Δημοκρατική Ενότητα καθηγητών της ΕΛΜΕ Καστοριάς: «Οι κολαούζοι του συνδικαλισμού της δημόσιας εκπαίδευσης και το κουπόνι της Ψηφιακής Μέριμνας»

Με σκεπτικισμό διαβάζουμε για τη σπουδή των εκπαιδευτικών να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγηση του κουπονιού της Ψηφιακής Μέριμνας. Αλλά αυτό το γεγονός ούτε περίεργο είναι, ούτε ανεξήγητο.

Όπως προκύπτει από τη σύντομη ιστορία του κουπονιού της Ψηφιακής Μέριμνας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, πρόκειται για «σπουδαίο» κατόρθωμα της Διοίκησης των «κορυφαίων» συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών της δημόσια εκπαίδευσης. Με παρέμβασή τους (καυχώνται) συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους του κουπονιού και οι εκπαιδευτικοί και αυτή είναι η «μεγάλη» συμβολή της συνδικαλιστικής τους δράσης στα τεκταινόμενα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Και, ακολούθως, η προφανής καθοδήγηση της Διοίκησης αυτών των «σπουδαίων» Συνδικάτων των εκπαιδευτικών προς τα μέλη τους είναι να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την «πολύτιμη» ευκαιρία που τους εξασφάλισαν με τη συνδικαλιστική τους δράση.

Όμως, η σύντομη αυτή ιστορία του κουπονιού της Ψηφιακής Μέριμνας εξηγεί, εκτός από τη σπουδή των εκπαιδευτικών να προλάβουν να αξιοποιήσουν την «τεράστια» ευκαιρία που τους διασφαλίστηκε, και τη στενάχωρη μακροχρόνια απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία έχει οδηγήσει, ιδίως τα τελευταία χρόνια η «απολιτίκ» Διοίκηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης. Γιατί λάθρα παραγνωρίζεται το αυτονόητο, ότι το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ έρχεται να υποκαταστήσει την υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίσει τα μέσα για τη διεκπεραίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, η οποία, σημειωτέον, δεν ταυτίζεται με την έκτακτη εξ αποστάσεως απασχόληση. Γιατί, για όσους τους διαφεύγει, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία μας  είναι μια διαρκής εκπαιδευτική διαδικασία, συμπληρωματική της δια ζώσης εκπαίδευσης  και εξίσου σημαντική με αυτήν. Τεκμήρια αποτελούν το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δύο (02) πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική επιμόρφωση αναφορικά με τη χρήση τους.

Στην ανεπίγνωστη στάση της Ο.Λ.Μ.Ε. (για να μιλάμε για το χώρο μας) να φαλκιδεύσει την ελεύθερη κρίση των εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απαντήσουν με σύνεση και αποφασιστικότητα. Θα πρέπει με ελεύθερη βούληση να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία χορήγησης του κουπονιού για την Ψηφιακή Μέριμνα.

Εμείς, η Δημοκρατική Ενότητα Εκπαιδευτικών Δ.Ε. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, καλούμε τη Διοίκηση της Ο.Λ.Μ.Ε. να απευθυνθεί για το θέμα του κουπονιού στις αποφάσεις των κατά τόπους συνελεύσεων των εκπαιδευτικών και να μην υποκαθιστά τη βούληση των εκπαιδευτικών, όπως τόσες φορές έχει κάνει για άλλα σοβαρά ζητήματα με τις αναιτιολόγητες αποφάσεις της. Επιπλέον, προτείνουμε, αντί του κουπονιού της Ψηφιακής Μέριμνας, τη διεκδίκηση από τη μεριά της Διοίκησης της Ο.Λ.Μ.Ε. επιδόματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία είναι μια μόνιμη και διαρκής εκπαιδευτική διαδικασία στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην οποία συμμετέχουν καθημερινά χιλιάδες ευσυνείδητοι εκπαιδευτικοί.

Για τη Δημοκρατική Ενότητα Καθηγητών Δ.Ε. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

 τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

Γεώργιος Σκοκλίδης

Χρήστος Κωτσόπουλος

Back to top button