Μουσικό Σχολείο Καστοριάς: Η φιλοξενία 24 μαθητών και 6 εκπαιδευτικών από το εξωτερικό (φωτογραφίες)

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς είχε τη χαρά, την τύχη και την τιμή να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει για 4 μέρες τους φίλους – εταίρους του προγράμματος Erasmus KA2 από τη Γερμανία, την Κροατία και τη Φινλανδία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 16 έως 19 Μαΐου 2022, με τη συμμετοχή 24 μαθητών και 6 εκπαιδευτικών από την πλευρά των εταίρων και 22 μαθητών και 15 εκπαιδευτικών από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς.
Πρόκειται για τη δεύτερη διά ζώσης συνάντηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο τον Οκτώβριο του 2021) και καθώς το πρόγραμμα έχει ως θέμα του την υγιεινή διατροφή(“Lecker und Gesund” Νόστιμο και Υγιεινό), η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Χριστίνα Παούνη ΠΕ07 οργάνωσε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που ακολούθησαν με ενθουσιασμό όλοι οι συμμετέχοντες. Γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων ήταν τα Γερμανικά.
Η πρώτη ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία με την Καστοριά. Οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου σε χαρακτηριστικά μνημεία και τοποθεσίες της πόλης, αφού χωρίστηκαν τυχαία σε μικτές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ξεναγήθηκαν στον εσωτερικό χώρο του Αρχοντικού Τσιατσιαπά, περιηγήθηκαν ξεκινώντας από το Απόζαρι, στον κεντρικό ιστό της πόλης, προσέγγισαν σημαντικά Βυζαντινά μνημεία (Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος), επισκέφτηκαν την Παναγία Κουμπελίδικη και κατέληξαν, μέσα από τα παραδοσιακά σοκάκια, στο Ντολτσό. Στη συνέχεια μετέβησαν στον προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού, ενώ η μέρα έκλεισε με μια όμορφη ‘κρουαζιέρα’ στη λίμνη Ορεστιάδα με το καραβάκι “Ολυμπία”.
Η δεύτερη ημέρα, βάσει του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στο βασικό τοπικό προϊόν της περιοχής, τα όσπρια. Οι φιλοξενούμενοι, πάντα με την συνοδεία των μαθητών/τριων του σχολείου μας, επισκέφτηκαν κτήματα βιολογικής καλλιέργειας οσπρίων στην Ιεροπηγή, καθώς και την επιχείρηση “Άροσις” του κυρίου Τρύφωνα Φωτιάδη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας των οσπρίων και παράλληλα να ενημερωθούν για την διατροφική τους αξία. Στο τέλος υπήρχε ένα μικρό δωράκι για τον καθένα: Όσπρια σε σακουλάκι για μαγείρεμα και σε βαζάκι έτοιμα για κατανάλωση.
Η τρίτη ημέρα είχε ως κέντρο ενδιαφέροντος τα γαλακτοκομικά προϊόντα και γι’ αυτό οργανώθηκε επίσκεψη στην κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Μόσχου στη Φωτεινή, καθώς και στο τυροκομείο στην Πολυκάρπη. Οι συμμετέχοντες είδαν τα ζώα από τα οποία προέρχεται το γάλα και με τη καθοδήγηση των αδελφών Μόσχου, παρακολούθησαν την διαδικασία παραγωγής της δημοφιλούς Φέτας και άλλων ειδών τυριού. Είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα νόστιμα τυροκομικά προϊόντα, αλλά και γλυκές λιχουδιές όπως κρέμα και ρυζόγαλο, τα οποία παράγονται στον ίδιο χώρο. Η ημέρα έκλεισε δημιουργικά και γευστικά με την παρασκευή πίτας και πίτσας στον χώρο που παραχωρήθηκε από το εργαστήρι Γαστρονομίας Catering, τα οποία εκτιμήθηκαν από όλους.
Η τελευταία, τέταρτη μέρα πλαισιώθηκε με δράσεις που προβάλλουν την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αρχές που την χαρακτηρίζουν. Οι φιλοξενούμενοι και οι οικοδεσπότες φωτογραφήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία της Καστοριάς με τις σημαίες των χωρών τους και φιλοξενήθηκαν με εγκαρδιότητα στο Δημαρχείο από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς,κ. Αθανάσιο Ρήμο. Το μεσημέρι συναντήθηκαν στην πλατεία Ντολτσό και τραγούδησαν όλοι μαζί τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνοδεία του Μουσικού Συνόλου Βιολιού του σχολείου μας. Αργότερα επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς και πήραν μέρος στη γιορτή λήξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η αποχαιρετιστήρια συνάντηση περιελάμβανε ψυχαγωγικά παιχνίδια, αξιολόγηση του προγράμματος, παραδοσιακά εδέσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και γνωριμία παραδοσιακών ελληνικών χορών με τη συνδρομή του κ. Μακρόπουλου, χοροδιδάσκαλου του πολιτιστικού συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος».
Οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν, όμως αυτό που έχει ανεκτίμητη αξία είναι οι εμπειρίες, οι εικόνες και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως στους μαθητές μας!

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Για το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς η εβδομάδα από τις  16 έως τις 19 Μαΐου ήταν εβδομάδα φιλοξενίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών  από τη Γερμανία,  Κροατία και Φινλανδία   στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA229  που πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά.

Το πρόγραμμά έχει τίτλο Lecker und gesund (νόστιμο και υγιεινό) και θέμα την υγιεινή διατροφή, η οποία  πρέπει συγχρόνως να είναι και νόστιμη για να είναι ελκυστική.  Οι μαθητές μας ασχολούνται  με τα συστατικά και  το σημαντικό  ρόλο που παίζουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα  γαλακτοκομικά προϊόντα σε μια τέτοια διατροφή.

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος και συγκεκριμένα,

τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη για την εγκάρδια φιλοξενία στο Δημαρχείο και επίσης

 τον  κ. Αθανάσιο    Ρήμο, αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Καστοριάς για την υποδοχή των εταίρων μας

τον κ. Λάζαρο Ζήση, πρόεδρο της  Ανώνυμης Εταιρείας “Μακεδνός” του Δήμου Καστοριάς  για την περιήγηση με το καραβάκι “Ολυμπία”,

τον κ. Τρύφωνα Φωτιάδη για την επίσκεψη – ξενάγηση στην εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας οσπρίων “Άροσις”,

τους αδελφούς  Μόσχου για την επίσκεψη – ξενάγηση στη φάρμα και το τυροκομείο της  Τυροκομικής εταιρείας “Φάρμα Μόσχου”,

το εργαστήρι γαστρονομίας Catering στη Μεσοποταμία  για την παραχώρηση του χώρου και καθοδήγηση για την παρασκευή  εδεσμάτων,

τον κ. Κωνσταντίνο  Μακρόπουλο, χοροδιδάσκαλο του πολιτιστικού συλλόγου “Αθανάσιος Χριστόπουλος” για τη διδασκαλία ελληνικών χορών και

το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, για την φιλοξενία των εταίρων μας στο σχολείο με πλούσια εδέσματα.

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς

Βαρβάρα Μπελερή