Καστοριά

Οι κάρτες της ενσυναίσθησης του Βασίλη Κιοσσέ

Πόσες φορές θέλεις πολύ να πεις κάτι και δεν βρίσκεις τον τρόπο; Πόσες φορές θέλεις να συμπαρασταθείς σε μια δύσκολη στιγμή, σε έναν άνθρωπο που νοιάζεσαι αλλά καμιά λέξη δεν μοιάζει ταιριαστή; Πόσες φορές θέλεις ολόψυχα να ζητήσεις συγνώμη αλλά κάτι σε κρατάει πίσω;

«Ενώ μας είναι εύκολο να μοιραστούμε με κάποιον μια στιγμή χαράς, στις δύσκολες στιγμές μας είναι δύσκολο να βρούμε έναν βοηθητικό τρόπο να επικοινωνήσουμε το ενδιαφέρον, τη φροντίδα και το νοιάξιμό μας. Μοιάζει δύσκολο ή αμήχανο να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους μας όταν αυτοί αντιμετωπίζουν μια πρόκληση στη ζωή. Και αυτό γιατί θέλουμε να φανούμε βοηθητικοί, προσπαθώντας να κάνουμε κάτι. Σε αυτό το σημείο ξεχνάμε πως η παρουσία μας μπορεί να είναι βοηθητική, χωρίς απαραίτητα να “αναλάβουμε δράση”», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής Βασίλης Κιοσσές, που οραματίστηκε και δημιούργησε τον δικό του κόσμο ενσυναίσθησης, το World of Empathy

Μια συλλογή από κάρτες ενσυναίσθησης, τσάντες και κούπες που είναι φτιαγμένες με αγάπη και νοιάξιμο, και γι’ αυτό κάποιες έχουν χιούμορ ενώ κάποιες άλλες είναι πιο “συναισθηματικές” που, σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν να βάλουμε λόγια σε αυτά που νιώθουμε, να γίνουν η γέφυρα που θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τους άλλους, όταν εκείνοι βιώνουν μια δυσκολία στη ζωή τους.

Τα μηνύματα του World of Empathy δίνουν λόγια στα συναισθήματα που δύσκολα εκφράζουμε και προσφέρουμε. Και ενώ μπορεί να φανταζόμαστε πως για έναν ψυχοθεραπευτή είναι πιο εύκολο να εκφραστεί, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. «Τη μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετώπιζα παλιότερα όταν χρειαζόταν να παραδεχτώ το λάθος μου και να ζητήσω συγνώμη. Ήταν δύσκολο να αντέξω πως έχω κάνει λάθος ή πως έχω πονέσει κάποιον. Τώρα πια το έχω χωρέσει μέσα μου και μπορώ να εμπιστευτώ πως η αυθεντικότητα μου είναι το βασικότερο εργαλείο που έχω στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να βρει κανείς κάρτες ενσυναίσθησης που εκφράζουν με ειλικρίνεια τα λάθη που κάνουμε αλλά και την πρόθεσή μας να επανορθώσουμε».

Όσο ενδυναμωτικές είναι οι θετικές κάρτες του Βασίλη Κιοσσές για όλους εμάς, τόσο ενδυναμωτική είναι και για εκείνον η ανταπόκριση του κόσμου. «Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση καθώς θεωρούσα ότι δεν θα αφορά πολύ κόσμο. Ωστόσο φαίνεται πως οι κάρτες ενσυναίσθησης έρχονται να ακουμπήσουν πάνω σε μία ανθρώπινη ανάγκη, την ανάγκη να χτίζουμε δεσμούς με τους ανθρώπους που θα τους βιώνουμε με συναισθηματική κοντινότητα. Με συγκίνησε ιδιαίτερα όταν μια γυναίκα επικοινώνησε μαζί μου να μου πει πως μια συγκεκριμένη κάρτα τη βοήθησε να πλησιάσει ένα αγαπημένο της πρόσωπο που βίωνε πένθος και δεν ήξερε πως να σταθεί δίπλα του. Αν αυτό έχει συμβεί έστω και μία φορά, τότε οι κάρτες ενσυναίσθησης έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους» εξηγεί ο ίδιος.

Τελικά όμως, τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για τον ίδιο τον εμπνευστή του World of Empathy; «Από τη θέση του ψυχοθεραπευτή βλέπω την ενσυναίσθηση ως μια απαραίτητη δεξιότητα στη σχέση που αναπτύσσω με τους ανθρώπους που απευθύνονται σε μένα. Από την άλλη τη σκέφτομαι ως μια ευκαιρία που έχουμε όταν συνδεόμαστε με τους ανθρώπους. Η ενσυναίσθηση μας δίνει την ευκαιρία να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε το πως βλέπει ο άλλος τον κόσμο, πως νιώθει, πως αισθάνεται, τι σκέψεις κάνει. Μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθιά μας κατανόηση στον άλλο και έτσι να χτίσουμε σχέσεις αυθεντικές και ειλικρινείς»

loveyourselfmagazine.com

Back to top button