ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

Open Farm Days: Το αγρόκτημα στην Καστοριά που μπορείτε να επισκεφθείτε το Σαββατοκύριακο

To Open Farm Days είναι ένας ετήσιος θεσμός που αφορά ανοιχτά επισκέψιμα
αγροκτήματα & μονάδες παραγωγής τροφίμων του δικτύου open farm, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

  • Μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους παραγωγούς και να κατανοήσουμε από πού προέρχεται η τροφή μας.
  • Είναι ένα πέρασμα στα παρασκήνια για να γνωρίσουμε τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι αγρότες στη φροντίδα της υπαίθρου και την βιωσιμότητα τους αγροοικοσυστήματος.
  • Βιώνουμε έτσι τον πραγματικό αγροτουρισμό στην Ελλάδα και δοκιμάζουμε τοπικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό.

Η σελίδα εκδηλώσεων ενημερώνεται τακτικά και παρουσιάζει τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αγροκτήματα του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας οικογένειες, παρέες και μεμονωνομένους επισκέπτες στα φιλόξενα ανοιχτά αγροκτήματα της χώρας.

Στην Καστοριά το αγρόκτημα Biofru θα είναι ανοιχτό το διήμερο 28 & 29 Μαΐου

Κάνε την κράτησή σου για το Σάββατο 28/5 ΕΔΩ

Κάνε την κράτησή σου για την Κυριακή 29/5 ΕΔΩ

Αγρόκτημα Biofru

Η ιστορία του οικογενειακού αγροκτήματος άρχισε το 1993, στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, όταν ο Στέφανος και η Κική αποφάσισαν να φυτέψουν έναν μικρό μηλεώνα. Βλέποντας τους συμβατικούς παραγωγούς της περιοχής συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα πόσο επιβαρυμένη είναι η καλλιέργεια του μήλου, κι έτσι ξεκίνησαν την αναζήτηση για έναν διαφορετικό τρόπο καλλιέργειας.

Τα πρώτα βήματα στην βιολογική καλλιέργεια δεν ήταν εύκολα για την εποχή, ωστόσο δεν άργησαν να δούνε ότι είχαν πάρει τη σωστή απόφαση.
Από το 1996 ο μηλεώνας αυτός εντάχθηκε στο αναγνωρισμένο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα όσο τα χρόνια περνούσαν, αυξήθηκαν τα στρέμματα της καλλιέργειας, καθώς και τα είδη και οι ποικιλίες που καλλιεργούσαμε.

Από το 2013, τα ηνία του αγροκτήματος Biofru έχουν δοθεί στη δεύτερη γενιά, στη Σέβη. Σήμερα παράγουμε κυρίως μήλα και αχλάδια διάφορων ποικιλιών, αλλά και λωτούς, κυδώνια και κάστανα σε περίπου 50 στρέμματα γη, όλα με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας.
Ο συνδυασμός της διατήρησης της φύσης με τη γεωργία αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Προτεραιότητα τους είναι να εφαρμόσουν και ταυτόχρονα να προωθήσουν καλλιεργητικές πρακτικές που αυξάνουν τη βιοποικιλότητα στο αγρόκτημα και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας.
Θεωρούν πολύ τυχερούς τους εαυτούς τους που μοιράζονται το αγρόκτημα με δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες, αηδόνια, και πολλά ακόμα πουλιά, καθώς και με μεγαλύτερα ζώα, όπως ασβούς, αγριόγατες, ζαρκάδια, ακόμα και αρκούδες που έρχονται για ένα γευστικό «σνακ» στις κερασιές! Πολλά από αυτά τα ζώα βρίσκουν τροφή και καταφύγιο σε φυτοφράχτες που έχουν δημιουργήσει ή σε δασικά είδη φυτών όπως λεύκες, οξιές και φουντουκιές που βρίσκονται εντός του αγροκτήματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δίκτυο του Αιγίλοπα, διατηρούν έναν πειραματικό οπωρώνα παραδοσιακών ποικιλιών με περισσότερες από 100 ποικιλίες μήλων και άλλες 60 αχλαδιών. Στόχος είναι να διασώσουν και να διατηρήσουν τις ποικιλίες αυτές αλλά και να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για βιολογική καλλιέργεια σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων κλιματικών προκλήσεων.
Επιπλέον, διατηρούν και έναν μικρό αμπελώνα με σχεδόν 40 διαφορετικές ποικιλίες της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται επίσης με την μεταποίηση των φρούτων, έχοντας αποκτήσει άδεια οικοτεχνίας και διαθέτουμε συσκευασμένα αποξηραμένα μήλα.

Αν βρεθείτε στην Καστοριά, επικοινωνήστε μαζί τους για μια επίσκεψη στο αγρόκτημα!
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τους οπωρώνες με τα φρούτα, τον πειραματικό οπωρώνα με τις παραδοσιακές ποικιλίες, το αμπέλι και τον οικογενειακό λαχανόκηπο.
Μπορεί να μάθει για τις αρχές τις βιολογικής δενδροκαλλιέργειας, για τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στο αγρόκτημά μας, για τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών.
Ανάλογα με την εποχή μπορεί ο επισκέπτης φεύγοντας να πάρει φρούτα από τα διάφορα καρποφόρα δέντρα στο αγρόκτημα ή συσκευασμένα αποξηραμένα μήλα (όλο τον χρόνο)

Επισκέψου μαζί μας το διήμερο 28 & 29 Μαΐου κάποια από τα δεκάδες αγροκτήματα και επιχειρήσεις αγροτουρισμού στην Ελλάδα, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους και προσκαλούν τους επισκέπτες να μοιραστούν τοπικές ιστορίες, να ξεναγηθούν στους χώρους του κάθε αγροκτήματος, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και να αγοράσουν προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.

Δες όλες τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και κάνε την κράτησή σου:

openfarm.gr/events

Λόγω του Covid-19, οι εμπειρίες των αγροκτημάτων είναι διαφορετικές φέτος. Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και τους περιορισμούς που καθορίζονται από τα αγροκτήματα!

 

 

Back to top button