Κόσμος

Τέξας: Επί 40 λεπτά σκότωνε ανενόχλητος ο δράστης – Οργή για την χρονοτριβή της αστυνομίας

Η οργή συνοδεύει την συντριβή από το μακελειό σε δημορικό σχολείο στο Τέξας, όπου 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά 18χρονου.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν έξω από το σχολείο όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς, δηλώνουν οργισμένοι από την καθυστέρηση των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν μετά από 40 λεπτά από την είσοδο του δράστη στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν εκείνοι που παρότρυναν τους αστυνομικούς να επιτεθούν. Ο Javier Cazares, του οποίου η κόρη σκοτώθηκε στην επίθεση, είπε ότι έτρεξε προς το σχολείο όταν άκουσε για τους πυροβολισμούς και φτάνοντας αντίκρυσε τους αστυνομικούς συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο. Αναστατωμένος που η αστυνομία δεν είχε ήδη μπει μέσα στο κτίριο, προσπάθησε να πείσει κι άλλους γονείς να κάνουν οι ίδιοι έφοδο, τονίζοντας ότι οι Αρχές ήταν απροετοίμαστες.

Ο δράστης, Σαλβαδόρ Ράμος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, έφθασε έξω από το σχολείο, αφού πρώτα έπεσε σε χαντάκι με το αυτοκίνητό του, άρπαξε το ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 και πυροβόλησε δύο άτομα που τράπηκαν σε φυγή χωρίς να τραυματιστούν. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «συνάντησε» έναν υπεύθυνο ασφαλείας έξω από το σχολείο, ενώ άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο νεαρός έριξε μια τσάντα γεμάτη πυρομαχικά έξω από το σχολείο κατά τη διάρκεια της αρχικής συνάντησης μαζί του.

Αφού έτρεξε μέσα, πυροβόλησε εναντίον δύο αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, Τράβις Κονσιντίν. Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αφού μπήκε στο σχολείο, ο Ράμος κλείστηκε σε μια τάξη και άρχισε να σκοτώνει. «Κλειδώθηκε στην τάξη και άρχισε να πυροβολεί παιδιά και δασκάλους που βρίσκονταν μέσα», είπε στο CNN ο υπολοχαγός Christopher Olivarez του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας. Όλοι όσοι σκοτώθηκαν ήταν στην ίδια τάξη.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας Steve McCraw είπε στους δημοσιογράφους ότι μεσολάβησαν 40 λεπτά έως μία ώρα από τη στιγμή που ο Ράμος άνοιξε πυρ εναντίον του αστυνομικού ασφαλείας του σχολείου μέχρι τη στιγμή που εξουδετερώθηκε, αν και ένας εκπρόσωπος του τμήματος είπε αργότερα ότι δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν ακριβώς πόση ώρα ο ένοπλος ήταν στο σχολείο. Οι συγγενείς των θυμάτων πάντως θεωρούν ότι οι αστυνομικοί έπρεπε να είχαν δράσει πιο γρήγορα.

Στο μεταξύ, ένας αξιωματούχος που γνωρίζει στοιχεία της έρευνας είπε ότι οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν να παραβιάσουν την πόρτα της τάξης και έπρεπε να βάλουν ένα μέλος του προσωπικού να ανοίξει την αίθουσα με ένα κλειδί.

Πριν επιτεθεί στο σχολείο, ο Ράμος πυροβόλησε και τραυμάτισε τη γιαγιά του στο σπίτι που διέμεναν οι δυο τους, δήλωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με έναν γείτονα, ο Ράμος βγήκε τρέχοντας από την εξώπορτα και πέρασε από τη μικρή αυλή στο φορτηγό που ήταν παρκαρισμένο μπροστά από το σπίτι. Φαινόταν πανικόβλητος και είχε πρόβλημα να βγάλει το φορτηγό από το πάρκο. Η γιαγιά του εμφανίστηκε αιμόφυρτη και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, αφού καλούσε σε βοήθεια, τονίζοντας ότι ο εγγονός της την πυροβόλησε.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο ακριβές κίνητρο του Ράμος για την επίθεση, η οποία άφησε επίσης 17 τραυματίες. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είπε ότι ο Ράμος δεν ήταν γνωστό εάν είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, ούτε και ποινικό παρελθόν. Ο Ράμος αγόρασε νόμιμα το τουφέκι και ένα δεύτερο παρόμοιο την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τα γενέθλιά του, δήλωσαν οι αρχές.

Περίπου μισή ώρα πριν από τον μαζικό πυροβολισμό, ο Ράμος έστειλε το πρώτο από τα τρία διαδικτυακά μηνύματα στο Facebook προειδοποιώντας για τα σχέδιά του. Ο Ράμος φέρεται να έστειλε μια σειρά μηνυμάτων σε μια έφηβη στην Ευρώπη την οποία είχε γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Την ενημέρωσε ότι επρόκειτο να πυροβολήσει τη γιαγιά του και σε δεύτερο μήνυμα ότι έκανε το σχέδιό του πράξη. Στο τελευταίο μήνυμα, που εστάλη περίπου 15 λεπτά πριν φτάσει στο δημοτικό, είπε ότι επρόκειτο να επιτεθεί σε ένα σχολείο. Οι ερευνητές είπαν ότι ο Ράμος δεν διευκρίνισε ποιο σχολείο ήταν.

Μεταξύ των νεκρών ήταν η Eliahna Garcia, μια εξωστρεφής 10χρονη που της άρεσε να τραγουδάει, να χορεύει και να παίζει μπάσκετ, ένας συμμαθητής της, ο Xavier Javier Lopez, ο οποίος περίμενε με ανυπομονησία ένα καλοκαίρι και μια δασκάλα, της οποίας ο σύζυγος είναι αξιωματικός στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας.

Η τραγωδία ήταν η τελευταία σε ένα φαινομενικά ατελείωτο κύμα μαζικών πυροβολισμών σε όλες τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Μόλις 10 ημέρες νωρίτερα, 10 άνδρες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε μια ρατσιστική επίθεση σε σούπερ μάρκετ Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Τα μηνύματα του δράστη στη φίλη του

Ανατριχίλα προκαλούν τα μηνύματα του 18χρονου σε φίλη του που διέμενε στη Γερμανία. Το 15χρονο κορίτσι που ζήτησε να καταγραφεί μόνο με το ψευδώνυμό της, Cece, είπε σε μια συνέντευξη ότι είχε γνωρίσει τον Ράμος περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα στο Yubo, μια εφαρμογή γνωστή στους νέους.

Ο Ράμος έκλεισε τα 18 στις 16 Μαΐου και το κορίτσι είπε ότι της έκανε βιντεο-κλήση από ένα κατάστημα όπλων, όπου της είπε ότι αγόραζε ένα τουφέκι AR-15. Τις επόμενες μέρες, ο  Ράμος αναφέρθηκε έμμεσα στην ανάγκη του να το χρησιμοποιήσει αν και είπε ότι δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρος για το πώς. Το βράδυ της Δευτέρας, το βράδυ πριν από την επίθεση, της είπε ότι είχε φτάσει ένα δέμα από μια ηλεκτρονική παραγγελία και της έστειλε μια φωτογραφία ενός μεγάλου κουτιού που αργότερα είπε ότι περιείχε πυρομαχικά. Η ίδια είπε ότι ο Ράμος της έδειξε επίσης, σε μια βιντεο-κλήση, μια μαύρη τσάντα που φαινόταν να περιέχει γεμιστήρες και τουλάχιστον ένα όπλο.

Το πρωί της Τρίτης, οι δυο τους μίλησαν ξανά πριν τις 10:00 το πρωί, σύμφωνα με τα τηλεφωνικά αρχεία του κοριτσιού. Είπε ότι ο Ράμος της έδειξε το ρούχο που φορούσε, το οποίο ήταν ολόμαυρο. Είπε ότι δεν μπορούσε να της πει το μυστικό του μέχρι να φύγει ο παππούς του από το σπίτι.

Στις 11:06 π.μ., της έστειλε μήνυμα ότι «περιμένει» τη γιαγιά του. «Θα της κάνω κάτι», έγραψε. Τα στιγμιότυπα οθόνης δεν δείχνουν την Cece να απαντά, αλλά στις 11:21 π.μ., ο ίδιος της έστειλε άλλο ένα μήνυμα: «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι». Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα που έλεγε ότι θα επιτεθεί σε σχολείο.

Η Cece είπε ότι διάβασε τα μηνύματα αμέσως μόλις τα έστειλε αλλά δεν πίστευε ότι εννοούσε όσα έλεγε. Μόνο όταν ενημερώθηκε από τις ειδήσεις ζήτησε από μια φίλη της στις Ηνωμένες Πολιτείες να επικοινωνήσει με τις αρχές των ΗΠΑ, μια καθυστέρηση που είπε ότι τώρα μετανιώνει. «Ίσως θα μπορούσα να αλλάξω το αποτέλεσμα», είπε. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να μαντέψω ότι θα το έκανε πραγματικά αυτό».

Πηγή: ΕΡΤ

Back to top button