Καστοριά

Κοσμάς Βαρσάμης: Οι κάτοικοι της Καλλιθέας δεν είναι δημότες δεύτερης κατηγορίας

Καλλιθέα Καστοριάς: Μια γειτονιά, μια ιστορία. Αυτή που δημιούργησαν οι άνθρωποι της.
Η γεωγραφική της θέση; Το λέει η ίδια η ονομασία της. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να αγναντεύεις από ψηλά τις ομορφιές της πόλης και της λίμνης. Ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο είναι αλήθεια.
Ένα δημοτικό διαμέρισμα στην περιφέρεια της πόλης με τα σχολεία της (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο),τον εξαιρετικά δραστήριο πολιτιστικό της σύλλογο, τον επιτυχημένο αθλητικό της σύλλογο με γνωστούς αθλητές στην χώρα και τους ανθρώπους της που συμβάλουν στην ζωή και στα έθιμα της πόλης.
Η είδηση των τελευταίων ημερών ότι το Δημοτικό Σχολείο της, το 6ο, υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε 5θέσιο με λυπεί βαθιά.
Θα είναι η αρχή του τέλους που θα συμπαρασύρει το Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και κατά επέκταση και την ίδια την συνοικία σε μαρασμό.
Η πληροφόρηση μου όμως ότι ο αριθμός των μαθητών των μελλοντικών τάξεων είναι επαρκής μου δημιουργεί ερωτηματικά για την ενδεχόμενη αρνητική απόφαση.
Είναι ανάγκη έκτος των τυπικών προϋποθέσεων να ληφθούν υπόψιν η γεωγραφικότητα σε σχέση με τις εγγραφές των νέων μαθητών που γίνονται και θα γίνουν, αλλά και ότι είναι η μόνη περιοχή που δεν επηρεάζει την πρωινή συμφόρηση της κυκλοφορίας προς τα σχολεία.
Είναι μια συνοικία που έχει τις προϋποθέσεις για ασφαλή πρόσβαση των μαθητών προς τα σχολεία ακόμα και χωρίς την συνοδεία των γονέων τους. Απόδειξη ότι έως τώρα δεν ήταν απαραίτητη η χρήση αστικής συγκοινωνίας.
Η δε πλατεία της δίπλα από το δημοτικό και το νηπιαγωγείο σφύζει από ζωή και παιδικές φωνές διότι τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι στον φυσικό τους χώρο. Αυτή είναι η ταυτότητα μιας παραδοσιακής γειτονιάς. Και αυτό δεν άλλαξε με τα χρόνια.
Οι κάτοικοι της Καλλιθέας δεν είναι δημότες δεύτερης κατηγορίας. Μια αρνητική απόφαση θα δημιουργήσει ερωτηματικά ως προς τα κριτήρια.
Κοσμάς Βαρσάμης

Back to top button