Ελλάδα

«Ρίζα μ’»: Τα μυστικά της μακροζωίας στο βιβλίο ποντιακής μαγειρικής της Σόφης Ουργαντζίδου

«Ρίζα μ’». Η παράδοση και εξέλιξη της ποντιακής κουζίνας περιγράφεται ανάγλυφα στις 200 σελίδες μίας εξαιρετικής έκδοσης, που υπογράφει η ταλαντούχα σεφ Σόφη Ουργαντζίδου, από τις εκδόσεις Αρμός.

Στο παρθενικό της βιβλίο, η Θεσσαλονικιά, ποντιακής καταγωγής, συγγραφέας, αποκαλύπτει μέσα από συνταγές για πίτες, σαλάτες, σούπες, ζυμαρικά, λαδερά, ψάρια και όστρακα του Πόντου, και φυσικά κρεατικά, τα μυστικά της ποντιακής μακροζωίας.

Το σημαντικό βιβλίο που προλογίζει ο αγαπητός Ηλίας Μαμαλάκης, περιγράφει μέσα από γεύσεις, κείμενα και τις εκπληκτικές φωτογραφίες της Νένας Συμεωνίδου, το ταξίδι του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από αθάνατες συνταγές. Ταυτόχρονα, μέσα από νέες τεχνικές και παρασκευές, τα κλασικά πιάτα μεταμορφώνονται σε καινούριες συνταγές, κρατώντας πάντα τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων.

«Εύχομαι ολόψυχα να το αγαπήσετε και να εντάξετε την ποντιακή κουζίνα στο καθημερινό σας τραπέζι», δηλώνει η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το βιβλίο είναι καθαρά βιωματικό. Το έγραψα με πολλή αγάπη και αίσθημα ευθύνης προς τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στόχος μου είναι να προωθήσω με σύγχρονο τρόπο την παράδοση και την εξέλιξη της ποντιακής γαστρονομίας, που θεωρείται και επιστημονικά ως η διατροφή της μακροζωίας».

Κατά την παρουσίαση του «Ρίζα μ’» στο αμφιθέατρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, επίσης ποντιακής καταγωγής δήλωσε: «Με το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου, ταξίδεψα μέσα από γεύσεις, θύμισες και εικόνες της παιδικής μου ηλικίας, ξεχασμένες από καιρό και ένοιωσα τη δυναμική εξέλιξη της ποντιακής κουζίνας στη σύγχρονη γαστρονομία. Διαβάζοντας τη συνταγή για την πίτα με κιντέατα, διαπίστωσα τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό που μας μαγείρευε κάθε Μεγάλη Παρασκευή η θεία μου η Ευανθία, μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί σε οποιοδήποτε καλό εστιατόρια της χώρας. Η Σόφη είναι μία μαγείρισσα με αληθινή αγάπη και μεράκι, τόσο για την κουζίνα, όσο και για την καταγωγή μας».

Η Σόφη Ουργαντζίδου επιμελείται το μενού στο οικογενειακό εστιατόριό της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και ηγείται της ομάδας της κουζίνας του a la carte.

ΑΠΕ

Back to top button