Καστοριά

Καστοριά: “Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς ‘πως κελαηδούσες πρώτα”

Στην ιστορία των λαών είναι μερικές ημερομηνίες, που μένουν χαραγμένες για πάντα στη συλλογική μνήμη. Τρίτη, 29 Μαΐου 1453, η αποφράδα ημέρα της Ρωμιοσύνης

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Βασιλεύουσας.  Με  έδρα την Αδριανούπολη συγκρότησε  στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι. Στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου του 1453. Tο πρωί της   29ης   Μαΐου έγινε η     τελική   έφοδος των Οθωμανών. Κατά    χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ   εφόρμησαν στη σχεδόν   ανυπεράσπιστη Πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ και  έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Για το τραγικό αυτό γεγονός η λαϊκή ψυχή συγκλονίστηκε βαθιά και συγκινήθηκε. Τότε το δημοτικό τραγούδι έγινε το όχημα, για να εκφραστεί ο πόνος και ο θρήνος. Ακόμη, ο λαός έπλασε θρύλους, οι οποίοι προσπάθησαν να παρηγορήσουν τον ανείπωτο καημό και να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι «Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα, ναι».

«…ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΑΣ…»
Ένα ηχητικό απόσπασμα από σχολική εργασία
της περιόδου του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης, εν είδει μικρού αφιερώματος στη μνήμη της “Αποφράδας Ημέρας” .
Υπεύθυνη: Σοφία Καμπούρη, δασκάλα 1ου Δημ. Σχ. Καστοριάς
Σχ. έτος 2020-21
Τα κείμενα αποδίδουν ηχογραφημένα στο κινητό τους τηλέφωνο παιδιά και γονείς με τη σειρά που ομιλούν:
Ανθή Λόκα
Αναστασία Παπαγεωργιάδου
Αλεξάνδρα Μπακάλη
Δέσποινα Κέδρου
Δημήτριος Κέδρος
Τεχνική υποστήριξη: η μαθήτρια Ειρήνη Πανταζίδου

 Σοφία Καμπούρη

 

 

Back to top button