Φοιτητικό συμβούλιο, Εσωτερικό Εrasmus, διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών αλλά και ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ως εκ τούτου, ένα παράλληλο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών θεσμοθετεί το υπουργείο Παιδείας. Το συμβούλιο φοιτητών το οποίο θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από τα τμήματα του κάθε πανεπιστημίου θα εκπροσωπεί τους φοιτητές στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος.
Οι φοιτητές θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματική ταυτότητα σε χρόνο διαφορετικό από τις φοιτητικές εκλογές.
«Το ενιαίο ψηφοδέλτιο αφορά καθαρά τους εκπροσώπους των φοιτητών στα οργανα διοίκησης δεν επεμβαίνει προφανως στην οντότητα που εχει ο καθενας να ιδρυσει συλλογους όπως υπαρχει από το αστικο δίκαιο» επισημαίνει σχετικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Το νομοσχέδιο αλλάζει το εκλογικό μοντέλο διοίκησης. Έτσι, επανέρχονται τα συμβούλια διοίκησης τα οποία θα είναι πανίσχυρα και θα μπορούν ακόμα να διορίζουν ή να παύουν τους πρυτάνεις, οι οποίοι θα διαχειρίζονται πλέον μόνο ακαδημαϊκά θέματα.
«Το νομοσχεδιο ρυθμίζει ζητήματα που ηταν ασαφή και δινει νεες δυνατοτητες στους καθηγητες και τα παιδια» είπε σχετικά η υπουργός.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια υιοθετούν θεσμούς που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ιδρύματα του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η κινητικότητα των φοιτητών οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν μαθήματα και από ένα διαφορετικό αντικείμενο σπουδών φθάνοντας ακόμη και στη λήψη κοινών ή διπλών πτυχίων.
Εσωτερικό Erasmus
Οι φοιτητές θα μπορούν να επωφεληθούν από το εσωτερικό Erasmus. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που σπουδάζει στη νομική Θράκης θα μπορεί για έξι μήνες να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική Αθήνας.
Πολιτικές αντιδράσεις
«Ο νέος νόμος – πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία,(…) υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ρόλο τους στα Ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Η υπουργός παιδείας δήλωσε ότι οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο και όχι «παραταξιακό» ψηφοδέλτιο. Οι κομματικές παρατάξεις όμως θα συνεχίσουν κανονικά να υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια!» αναφέρει σχετικά η Ελληνική Λύση σε δική της ανακοίνωση.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επιπλέον ρυθμίσεις για επίσπευση των διαδικασιών της ακαδημαϊκής αναγνώρισης πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα / ertnews.gr