Κόσμος

Δεν είμαστε «χιονονιφάδες»: Γιατί οι νέοι δυσκολεύονται σήμερα περισσότερο από ποτέ

Οι σημερινοί νέοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις που ούτε είχαν φανταστεί οι προηγούμενες γενιές. Αλλά πέρα από το άγχος τους, έχουν μια ανθεκτικότητα που συχνά παραβλέπεται.

Η Amy Falconer οραματίζεται την κατάθλιψή της ως τον πάτο ενός λάκκου. Μερικές φορές δεν συνειδητοποιεί ότι έχει πέσει εκεί μέσα, ώσπου να κοιτάξει ψηλά και να δει τη σκάλα εξόδου να εξαφανίζεται. «Κάθομαι στο κάτω μέρος του λάκκου μου και λέω «εντάξει, εδώ βρίσκομαι. Έτσι νιώθω». Και κάποια στιγμή έρχεται μια μέρα, όταν είναι έτοιμη, που σκαρφαλώνει σιγά-σιγά στην κορυφή.

«Αυτό είναι ανθεκτικότητα», λέει η 22χρονη ασκούμενη στον πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας Mind Australia.

Η Falconer διαγνώστηκε για πρώτη φορά με κατάθλιψη όταν ήταν 12 ετών. Πιστεύει ότι ο καταλύτης ήταν ο θάνατος του παππού της, σε συνδυασμό με μια δύσκολη μετάβαση στο γυμνάσιο.

Ήταν 19 όταν εμφανίστηκε ο COVID. «Η πανδημία με τσάκισε», λέει.

«Η απομόνωση, η απώλεια ελέγχου, η ενημέρωση για όλους τους αριθμούς των κρουσμάτων και τους θανάτους που διαχειρίζεται η πολιτική, είτε συμφωνούσες με τις αποφάσεις είτε όχι».

Ακόμη και τώρα, η Falconer δεν αισθάνεται ότι έχει επανέλθει απόλυτα. «Εξακολουθώ να είμαι πολύ επιφυλακτική να βγω έξω. Μου ήταν δύσκολο αυτό και προ πανδημίας, αλλά τώρα υπάρχει απλώς επιπλέον άγχος».

Σε όλον τον κόσμο, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια άλλη πανδημία: την ψυχική ασθένεια των νέων.

Μια δημοσκόπηση του Resolve τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το ένα τέταρτο των Αυστραλών ηλικίας 16-24 ετών είχαν αυτοκτονικές σκέψεις τα τελευταία δύο χρόνια και το 15% είχε αποπειραθεί να αυτοτραυματιστεί. Το 82% των νέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα ποσοστά αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών αυξήθηκαν μεταξύ των νέων 15-24 ετών την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Τους τελευταίους εννέα μήνες… Η συνεχεια στο ertnews.gr

 

Back to top button