Ανασκαφές έφεραν στο φως μικρό κόκαλο κάστορα, που για πρώτη φορά εντοπίζεται στην περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, που είναι η αρχαιότερη γνωστή παραλίμνια θέση ανασκαφών στην Ευρώπη. Το οστό του κάστορα ανακαλύφθηκε τυχαία μαζί με άλλα ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στο πλαίσιο του προγράμματος EXPLO και σε συνεργασία του ΑΠΘ, του πανεπιστημίου της Βέρνης και της Οξφόρδης.
Ήδη από τις αρχές του 2021, το Εργαστήριο Θαλάσσιας και Χερσαίας Ποικιλότητας του Τομέα Ζωολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς υλοποιεί έργο για την επανεισαγωγή του ευρασιατικού κάστορα στην Ελλάδα. Βασικό αντικείμενο του έργου είναι μέσα από μια ειδική μελέτη σκοπιμότητας να διερευνηθεί ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την επανένανταξη του.
Πρόσφατα, εξειδικευμένη ομάδα από την οργάνωση Beaver Trust της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο, επισκέφτηκε την Ελλάδα για να μελετήσει αυτά τα σημεία και να προσφέρει τις γνώσεις της. «Υποψήφιες» για την επανεισαγωγή του Κάστορα είναι περιοχές στη Δυτική Μακεδονία, την Οροσειρά της Ροδόπης και τα βουνά του Έβρου.
Ο ευρασιατικός κάστορας προστατεύεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ημι-υδρόβιο τρωκτικό στον κόσμο. Φτιάχνει φράγματα ή στοές για να προφυλάσσεται και να αναπαράγεται ενώ τρέφεται με ξύλα, βλάστηση και καρπούς. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 157 επανεισαγωγές σε 24 ευρωπαϊκές χώρες σε πάνω από 300 περιοχές, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ο Θεόδωρος Κομνηνός, ζωολόγος του εργαστηρίου Ζωολογίας του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3″ για το θέμα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ