ΚαστοριάΝεστόριο

Ολ. Τελιγιορίδου: Όχι στη μεταφορά των οικισμών της ΔΕ Αρρένων στη ΔΟΥ Κοζάνης

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την άδικη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  για τη μεταφορά στη ΔΟΥ Κοζάνης των οικισμών τη ΔΕ Αρρένων του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς.

Έντονη είναι η ανησυχία του Δήμου Νεστορίου και των κατοίκων των οικισμών Επταχωρίου, Χρυσής, Πευκοφύτου και Ζούζουλης, καθώς η μεταφορά τους από τη ΔΟΥ Καστοριάς στη ΔΟΥ Κοζάνης δημιουργεί πολλαπλά πρακτικά και αρνητικά προβλήματα, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, αντί να αποδυναμώνει τις ακριτικές και ορεινές περιοχές, πρέπει να καταλάβει πως η στήριξή τους και η παροχή κινήτρων στους πολίτες για παραμονή και διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αρνητική η απόφαση της μεταφοράς στη ΔΟΥ Κοζάνης των οικισμών της ΔΕ Αρρένων του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς»

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον «ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας ορισμένων  Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», ανακαθορίζεται η κατά τόπον αρμοδιότητα των ΔΟΥ ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, με την ανωτέρω απόφαση, οικισμοί του  Δήμου Νεστορίου της ΠΕ Καστοριάς οι οποίοι χρησιμοποιούν τον Ταχυδρομικό Κώδικα 50007 και υπάγονταν στη ΔΟΥ Καστοριάς, μεταφέρονται πλέον στη ΔΟΥ Κοζάνης. Πρόκειται για τους οικισμούς Επταχωρίου, Χρυσής, Πευκοφύτου και Ζούζουλης, που ανήκουν στην ακριτική Δημοτική Ενότητα Αρρένων του Δήμου Νεστορίου της ΠΕ Καστοριάς.

Την ώρα που ο σχεδιασμός για την ανακατανομή γίνεται «για την καλύτερη δυνατή και ποιοτική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την προστασία και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου», δημιουργεί πολλαπλά πρακτικά και αρνητικά προβλήματα, γεγονός που εκφράζεται μέσα από την έντονη ανησυχία του Δημάρχου και των κατοίκων της περιοχής.

Η χιλιομετρική απόσταση των οικισμών αυτών από την πόλη της Κοζάνης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την απόστασή τους από την πόλη της Καστοριάς, ενώ και η μετακίνηση των πολιτών προς την Καστοριά είναι ευκολότερη, αφού μπορεί και γίνεται με δημοτικά μέσα του Δήμου Νεστορίου. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, οι διοικητικές και οικονομικές υποχρεώσεις και δοσοληψίες των δημοτών των οικισμών αυτών, αφορούν την ΠΕ Καστοριάς και πραγματοποιούνται σε αυτήν. Η μεταφορά αυτή όχι μόνο προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία και παραμονή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους ακριτικούς και ορεινούς οικισμούς της χώρας, αλλά και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και επένδυση σε νέες επιχειρηματικές δράσεις.

Επειδή, η απόφαση αυτή πλήττει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των ορεινών και ακριτικών οικισμών του Δήμου Νεστορίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους,

Επειδή, είναι έντονη η δυσαρέσκεια των κατοίκων των συγκεκριμένων οικισμών,

Επειδή, ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνάντηση με Δημάρχους των ορεινών Δήμων της χώρας είχε δεσμευθεί πως θα στηριχθούν ποικιλοτρόπως οι μικροί και ορεινοί Δήμοι,

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει και όχι να αποδυναμώνει τις ακριτικές περιοχές, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες για παραμονή και διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση σύμφωνα με την οποία οι οικισμοί της ΔΕ Αρρένων του Δήμου Νεστορίου που χρησιμοποιούν τον Τ.Κ. 50007 και υπάγονται στη ΔΟΥ Καστοριάς, μεταφέρονται στη ΔΟΥ Κοζάνης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αθήνα, 31 Μαΐου 2022

 

 

Back to top button