ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο Ανδρέας Μήλιος κατά των τοπικών ΜΜΕ και των τοπικών αρχόντων, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου του στο Πανεπιστήμιο στην Καστοριά

Το τελευταίο διάστημα δημοσίευσα μερικά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες της Καστοριάς για την κατάσταση που επικρατεί και έκανα κάποιες επισημάνσεις και κάποιες προτάσεις για βελτίωσή της. Τέσσερα –πέντε τοπικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα άρθρα μου, ενώ άλλα τέσσερα-πέντε που είναι φιλικά διακείμενα στην τοπική εξουσία και στους προύχοντες τα αγνόησαν προφανώς για να μην τους κακοκαρδίσουν.
Μάλιστα οι περισσότερες εφημερίδες και ιστοσελίδες, με εξαίρεση τις εξουσιόφιλες, δημοσίευσαν και την πληροφορία για την κυκλοφορία του νέου μου βιβλίου που πραγματεύεται την εικόνα της χώρας και τον χαρακτήρα του Έλληνα. Όλα καλά όλα ανθηρά μέχρι εδώ! Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την προβολή!
Όταν όμως, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, αποφάσισα να κάνω την πρώτη παρουσίαση του νέου μου βιβλίου στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, με ομιλήτριες την κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, καθηγήτρια κ. Α. Καταραχιά (που ήρθε αποκλειστικά για το σκοπό αυτόν από την Κοζάνη) και την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών κ. Α. Βλάχβεη, έπρεπε να επιλέξω έναν δημοσιογράφο για συντονιστή της συζήτησης, όπως συνηθίζεται. Επέλεξα έναν από τους δέκα περίπου που διαθέτουν ενημερωτικά τοπικά μέσα, αφού δεν μπορούσα να επιλέξω και τους δέκα.
Τι το ήθελα! Βρέθηκα αμέσως απέναντι σε όλους τους άλλους εννιά, οι οποίοι μόλις είδαν το όνομα του ενός στην πρόσκληση της παρουσίασης όχι μόνο δεν δημοσίευσαν ξανά άρθρο μου αλλά, με εξαίρεση τον συντονιστή της συζήτησης και ιδιοκτήτη της εφημερίδας “Καστοριανή Εστία” και δύο ακόμα (ιστοσελίδες fouit.gr και kastoria 365.gr), δεν δημοσίευσαν ούτε την πρόσκληση για την παρουσίαση, την οποία τους έστειλε ο εκδοτικός οίκος! Φυσικά δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου ούτε δημοσίευσαν σχετικές πληροφορίες την επόμενη ημέρα. Είχαν προφανώς πολύ σημαντικότερες πληροφορίες να δημοσιεύσουν για το πώς γίνεται η γαλατόπιτα της Μάνης, για το ποια εκκλησία είχε πανηγύρι, για ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έγινε στην Εγνατία, κ.λ.π.
Δεύτερη σημαντική απουσία από την παρουσίαση ήταν οι τοπικοί άρχοντες. Κανείς από τρεις Δημάρχους του Νομού δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση ούτε δια αντιπροσώπου. Ούτε η Αντιπεριφέρεια εκπροσωπήθηκε. Ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα, κατά πάσα πιθανότητα, έκρινε ότι δεν άξιζε να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση που λάμβανε χώρα στο πανεπιστήμιο της πόλης με ομιλήτριες καθηγήτριες (εκτός και εάν για κάποιο λόγο απουσίαζε τη συγκεκριμένη ημέρα από την πόλη). Η επισήμανσή μου δεν αφορά τους βουλευτές, διότι μεσοβδόμαδα βρίσκονται στην Αθήνα. Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας εκπροσωπήθηκε από την σύζυγό του.
Μπορεί να έχω γράψει πρόσφατα ότι η Καστοριά είναι τυχερή που φιλοξενεί τρία πανεπιστημιακά τμήματα για τις επιστήμες αιχμής, διότι μια δημιουργική συνεργασία των τοπικών αρχών με το πανεπιστήμιο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Πόσο μάλλον όταν το πανεπιστήμιο επιθυμεί και επιδιώκει μια στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές για το καλό του τόπου, η οποία όμως για άγνωστους λόγους δεν παίρνει σάρκα και οστά.
Εν κατακλείδι, η παρουσίαση του βιβλίου μου είχε κατά γενική ομολογία επιτυχία, καθώς οι φίλοι μου με τίμησαν και γέμισαν το αμφιθέατρο. Ιδιαίτερα τιμητικά για μένα ήταν και όσα είπαν οι δύο ομιλήτριες-καθηγήτριες για το άτομό μου! Τις ευχαριστώ εγκάρδια και από εδώ! Συνεπώς, η επιτυχία του καθενός μας δεν εξαρτάται από την προβολή μας στον τοπικό τύπο ούτε από την εκτίμηση των τοπικών αρχόντων για το πρόσωπό μας. Αντίθετα, η επιβίωση των τοπικών μέσων εξαρτάται από τη δική μας επαγγελματική επιτυχία (βλ. Διαφημίσεις) και η εκλογή των τοπικών αρχόντων από την ψήφο μας!
Στο βιβλίο μου συμπυκνώνω τις απόψεις που έχουν η ελληνική διανόηση και οι ξένοι για τον χαρακτήρα του Νεοέλληνα. Όλοι τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είμαστε ζηλόφθονοι, μνησίκακοι, αγνώμονες, ασταθείς, εγωκεντρικοί, ματαιόδοξοι, υπερόπτες, πονηροί και διχαστικοί. Αυτά είναι που εξουδετερώνουν τα προτερήματά μας που είναι η εξυπνάδα, η εφευρετικότητα, η φιλοξενία, η ριψοκινδυνότητα, η γνήσια αίσθηση της τιμής, κ.α.
Μήπως βλέπετε κάποια από αυτά τα ελαττώματα σε όσα διαβάσατε παραπάνω;
Υ.Γ. Επειδή θα έχω στο εξής απαγορευτικό στον τοπικό τύπο, όσοι θέλετε να διαβάζετε τις απόψεις μου θα πρέπει να επισκέπτεστε τη σελίδα μου στο FB, διότι οι δημοσιεύσεις μου θα γίνονται στα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ. Μέχρι νεωτέρας!
Ανδρέας Μήλιος

Στα βίντεο αποσπάσματα από την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο:

 

 

Καστοριά: Παρουσίαση του βιβλίου “Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη” του Ανδρέα Μήλιου

 

 

 

Back to top button