ΑθλητικάΚαστοριά

Βάσιμη η ένσταση της Καστοριάς

Σήμερα, μετά από πολύ καιρό, θα ασχοληθούμε με ένα θέμα, που απασχολεί την οικογένεια της Καστοριάς, τις τελευταίες μέρες, με την φημολογούμενη μη κάθοδο της Α. Ε. Ξηροβουνίου στο σημερινό παιχνίδι.
Δεν θα ασχοληθούμε με το παρασκήνιο, το οποίο, από ότι “ως είθιστε” θα βρίσκεται σε “οργασμό”, τις τελευταίες μέρες, γιατί κάποιοι με “λεπ(φ)τά αισθήματα”, θα προσπαθήσουν να περάσουν την δική τους πολιτική. Είναι πασιφανές ότι το όλο σκηνικό αφήνει βάσιμες υποψίες ύπαρξης δόλου και σκοπιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων. Θα ασχοληθούμε, μόνο, με τα γεγονότα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στα χέρια του το δημοσιογραφικό επιτελείο του FC Kastoria, η Καστοριά, πριν από μερικές μέρες, ζήτησε, μέσω της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, διευκρινίσεις από την ΕΠΟ, για το τι ισχύει σε περιπτώσεις ισοβαθμιών.
Δυστυχώς η πληροφόρηση που έλαβε κι αφορά την νομική ερμηνεία της Ε.Π.Ο. είναι απαράδεκτη, όσον αφορά τα κριτήρια ισοβαθμιών, για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προκήρυξη. Αναφερόμαστε πάντοτε στην τριπλή ισοβαθμία, για να μην βιαστούν ορισμένοι να κρίνουν το ρεπορτάζ, επιφανειακά κι επιπόλαια, όπως συνηθίζουν.
Σύμφωνα με όσα πήρε απόφαση η Ε.Π.Ο., μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής της, μόλις τη Δευτέρα 30/5, “επειδή αυτή η διαδικασία υπόκειται στις διοργανώσεις ενός γύρου, τότε δεν λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα, αλλά”:
Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με τα ακόλουθα, κατά σειρά, κριτήρια:
1) τη συνολική διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
κι αν παραμένει η ισοβαθμία
2) την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
κι αν παραμένει η ισοβαθμία
3) την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
Όμως τα παραπάνω, δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) κι ούτε και από την Προκήρυξη πρωταθλήματος. Οπότε υπόκεινται και σε προσφυγή από όποια ομάδα θεωρήσει πως, στο τέλος, βλάπτεται από την αφαίρεση του κριτηρίου, που αφορά το αποτέλεσμα του αγώνα μεταξύ δυο ισοβαθμούντων ομάδων.
Όπως και σε μία ανάλογη περίπτωση του Πανηλειακού, έτσι και στης Καστοριάς, η διευκρίνιση αυτή από πλευράς Ε.Π.Ο., παραβιάζει περίπου εφτά άρθρα του Κ.Α.Π. και δεν έχει καμία νομική βάση, καθώς δεν προβλέπεται τίποτα σχετικό ούτε από την προκήρυξη. Και εκτός από αυτό, που σύμφωνα με τον Κ.Α.Π., οποιαδήποτε αλλαγή υποστεί αυτός, την ίδια αγωνιστική περίοδο, είναι ανίσχυρη, καταρρίπτεται και κατά το γράμμα ο λόγος της απάλειψης του πρώτου κριτηρίου ισοβαθμίας.
Το σκεπτικό της Ε.Π.Ο. λέει ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των ομάδων αγώνες, αλλά αγώνας, αφού είναι μονός. Όμως, στην περίπτωση της τριπλής ισοβαθμίας, μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, δηλαδή της Καστοριάς, του Απόλλωνα Πάργας και της Θύελλας Κατσικά, οι μεταξύ τους είναι αγώνες και όχι αγώνας. Και μάλιστα ένας εντός έδρας και ένας εκτός έδρας για κάθε ομάδα. Κατά συνέπεια συμβαδίζουμε και με βάση το γράμμα του Κ.Α.Π., με το οποίο σε μια τέτοια περίπτωση η Καστοριά, στην περίπτωσή τριπλής ισοβαθμίας με τον Απόλλωνα Πάργας και την Θύελλα Κατσικά, είναι η ομάδα που δικαιούται να ανέβει πανάξια στην Γ΄ Εθνική, αφού έχει κερδίσει και τις δύο αυτές ομάδες, στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Όσο για το πνεύμα της εφαρμογής, θα θυμίσουμε ότι φέτος στη Σούπερ Λιγκ 1, στα Πλέι Άουτ, σε αντίστοιχους αγώνες ενός γύρου, ίσχυσαν τα, μεταξύ των ομάδων αποτελέσματα, ενώ το ίδιο ίσχυσε και πέρσι στη Σούπερ Λιγκ 2, στα Πλέι Άουτ, πάλι σε αγώνες ενός γύρου.
Από την άλλη η μη κάθοδος της Α. Ε. Ξηροβουνίου, σήμερα, στο Δ.Α.Κ. Καστοριάς, στερεί, θεωρητικά, στην ομάδα μας το δικαίωμα και την ευκαιρία να πετύχει ένα μεγάλο αριθμό τερμάτων, κάτι που θα ανάγκαζε τις άλλες ομάδες να αναθεωρήσουν την άποψη τους, όσον αφορά την στάση τους και την συμπεριφορά τους, στους αγώνες τους, την σημερινή ημέρα. Και, φυσικά, αυτό σημαίνει ξεκάθαρη αλλοίωση του βαθμολογικού πίνακα.
Το δημοσιογραφικό επιτελείο του FC Kastoria προχώρησε παρακάτω: Επικοινώνησε με κάποιους έγκριτους νομικούς που ασχολούνται με το αθλητικό δίκαιο, οι οποίοι συμφωνούν ότι η Καστοριά έχει βάσιμες ελπίδες να δικαιωθεί στην ένσταση που θα καταθέσει.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επειδή η Ε.Π.Ο δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποια ομάδα να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο υπάρχει η σκέψη όλα τα αποτελέσματα της Α. Ε. Ξηροβουνίου να κατακυρωθούν με 3-0 υπέρ των αντιπάλων ομάδων της (ψάχνουν ήδη το νομικό πλαίσιο), ανεξάρτητα με τα πραγματικά αποτελέσματα.
Με αυτό θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την όσο το δυνατόν ακεραιότητα του βαθμολογικού πίνακα, για να μην θεωρήσει κάποια ομάδα τον εαυτό της αδικημένο, αλλά και για να διαφυλάξουν το αδιάβλητο των αγώνων μπαράζ.
Κι αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, που είναι γνωστός για την εντιμότητα του, το ήθος και την αξιοπρέπεια του, δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να συνδυάσει την πρόσφατη εκλογή του και την έναρξη της θητείας του, στον προεδρικό θώκο της Ε. Π.Ο., με οτιδήποτε “γκρίζο”, αδιαφανές, διαβλητό και μεμπτό.
Οπότε κάποιες ομάδες που νομίζουν ότι μπορούν να ορίσουν το μέλλον των υπολοίπων στο 3ο όμιλο των αγώνων μπαράζ. καλό θα είναι να προσέξουν, σήμερα, γιατί μπορεί να πανηγυρίσουν, προσωρινά την άνοδο τους, ωστόσο σε λίγες μέρες να μείνουν “στα κρύα του λουτρού”, όπως συνέβη με την Κοζάνη.

FC Kastoria

 

 

 

Back to top button