Ελλάδα

«Μάχη» για μια θέση στις παιδικές κατασκηνώσεις-Δωρεάν διαμονή για παιδιά από Ουκρανία

«Μάχη» γίνεται φέτος για μια θέση στις παιδικές κατασκηνώσεις όλης της χώρας καθώς μέχρι 30 Ιουλίου η πληρότητα αγγίζει ήδη το 100% ενώ κλείνουν και οι τελευταίες θέσεις για τον Αύγουστο. Σε μια σημαντική πρωτοβουλία για τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία έχει προχωρήσει, παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί τον Αύγουστο με αφορμή την έναρξη του κατασκηνωτικού προγράμματος στις 15 Ιουνίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως αποκάλυψε στο ThessToday.gr ο Ανδρέας Μιχαλούδης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας 1.000 παιδιών από την Ουκρανία για 15 ημέρες, τον Αύγουστο στις παιδικές κατασκηνώσεις όλης της χώρας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, ηλικίας από 6 έως 16 ετών που έζησαν στην Ουκρανία σκηνές πολέμου και έφτασαν στη χώρα μας. Είμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να βρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε τον Ιούλιο», επισήμανε ο κ. Μιχαλούδης.

Το ευχάριστο είναι μάλιστα όλες οι παιδικές κατασκηνώσεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να φιλοξενήσουν δωρεάν τα παιδιά από την Ουκρανία και να τους παρέχουν ένα 15νθήμερο διακοπών.

Περιζήτητες οι φετινές παιδικές κατασκηνώσεις

Γεμάτες με παιδικά χαμόγελα θα είναι φέτος οι 12 περίπου παιδικές κατασκηνώσεις στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Θεσσαλία) οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουνίου με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εγγραφές για τον μήνα Αύγουστο. Μέχρι στιγμής το κατασκηνωτικό πρόγραμμα το οποίο διεξάγεται σε πέντε 15νθήμερα είναι πλήρες με παιδιά, ηλικιών 6 έως 16 ετών.

«Φέτος θα ανοίξουν όλες οι παιδικές κατασκηνώσεις της χώρας καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ. Μέχρι και 30 Ιουλίου έχουν γεμίσει όλα τα 15νθήμερα ενώ αυτές τις ημέρες κλείνουν και οι ημερομηνίες του Αυγούστου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα των κατασκηνώσεων να φιλοξενήσουν κι άλλα παιδιά. Υπάρχουν, παράλληλα και ορισμένες που φτιάχνουν προγράμματα φιλοξενίας για ΑΜΕΑ τα οποία ξεκινούν τέλη Αυγούστου με διάρκεια έως και μέσα Σεπτεμβρίου. Ένα μικρό μόνο ποσοστό οικογενειών στέλνει τα παιδιά σε κατασκηνώσεις τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων και αφορά μόλις το 10-15% του συνόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλούδης.

Κάθε χρόνο φιλοξενούνται σε παιδικές κατασκηνώσεις 100.000-120.000 παιδιά ενώ κάθε χώρος μπορεί να εξυπηρετεί ανάλογα με τη χωρητικότητα και διαφορετικό αριθμό παιδιών ο οποίος ξεκινά από 300 και φτάνει έως και 1.500 παιδιά.

Ο κίνδυνος της ακρίβειας

Σε ότι αφορά την πληρότητα οι ιδιοκτήτες παιδικών κατασκηνώσεων εμφανίζονται ικανοποιημένοι, ωστόσο ο κίνδυνος για φέτος, όπως τονίζουν, είναι το κύμα της ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών. Το κόστος λειτουργίας όσον αφορά τα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 30-40% και σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος είναι δεδομένο ότι θα έχει και περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα, το κόστος για διαμονή έχει σημειώσει άνοδο 7-8%, απόφαση από το υπουργείο Εργασίας μέσω των κατασκηνωτικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ. «Είναι μια ανάσα για εμάς η αύξηση των τιμών αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι εφικτό ούτε φέτος να αποσβεστεί η ζημιά των δύο προηγούμενων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουν τα παιδιά όμορφες στιγμές στις διακοπές τους και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες μας», σημείωσε ο κ. Μιχαλούδης.

Σε αναμονή για το πρωτόκολλο Covid

Όσον αφορά την πανδημία και τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων στα παιδιά, ο γραμματέας της ΠΕΛΚ τόνισε ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις έχουν λάβει τα μέτρα τους για την ασφάλεια των παιδιών. Αναμένουν βέβαια μέχρι και τις 15-16 Ιουνίου το επίσημο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα κληθούν να εφαρμόσουν. «Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε σε όλα τα επίπεδα. Το προσωπικό μας είναι εμβολιασμένο και περιμένουμε το πρωτόκολλο για να το εφαρμόσουμε πιστά. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι λόγω της ύφεσης που υπάρχει αυτήν τη στιγμή με την πανδημία και τα κρούσματα, δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα που θα επηρεάσουν την λειτουργία των κατασκηνώσεων», σχολίασε ο κ. Μιχαλούδης.

thesstoday.gr

Back to top button