ΕλλάδαΚαστοριά

Φίδια στις πόλεις: Κακός σύμβουλος ο πανικός- Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακίνδυνα τα περισσότερα (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Σε καθημερινότητα τείνουν να εξελιχθούν οι ειδήσεις με τον εντοπισμό φιδιών εντός των πόλεων και μάλιστα σε πολυσύχναστα σημεία, όπως για παράδειγμα αυτά που βρέθηκαν στο κέντρο της Κομοτηνής και στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης, σε μέρος όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα εστίασης.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί και επιστήμονες, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, καθώς επρόκειτο για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά αυτή την εποχή που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα ερπετά έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη τους και βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής.

«Πρόκειται για μια φυσική ικανότητα της γης αυτή την εποχή, διότι η παρουσία των φιδιών στα αστικά κέντρα σχετίζεται πάντα με την τροφή» αναφέρει στο GRTimes ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος προσθέτει, ότι «πολύ ονοματίζουν λανθασμένα τα φίδια με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση. Ειδικά ο Λαφιάτης, όταν είναι μικρός μοιάζει με Οχιά. Στο πλαίσιο αυτό δε μπαίνουμε στη διαδικασία να ονοματίσουμε από μόνοι μας το φίδι. Πρέπει να γνωρίζουμε επιστημονικά εάν πρόκειται πραγματικά για το είδος που εμείς πιστεύουμε ότι είναι. Ξέρετε, κάποια φίδια έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν το χρώμα του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται με αποτέλεσμα κάποια να μοιάζουν μεταξύ τους, όμως ποτέ δεν αλλάζει το είδος τους».

Ο Νίκος Παπαγιωτόπουλος προσθέτει επίσης ότι «τα φίδια υπήρχαν και υπάρχουν στο αστικό περιβάλλον, όμως τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Σχεδόν πάντα πρόκειται για Λαφιάτες, για Σπιτόφιδα ή ακόμα και για Τυφλίτες που δεν είναι φίδι, αλλά μια μεγάλη σαύρα. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν γινόμαστε ειδικοί. Δεν το προσεγγίζουμε για να το απομακρύνουμε. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να το φωτογραφίσουμε και να στείλουμε τη φωτογραφία σε έναν ειδικό, χωρίς να μας ξεφύγει από τα μάτια, διότι όταν φτάσει το ειδικό συνεργείο απομάκρυνσης θα πρέπει να ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται».

Τι κάνουμε εάν μας δαγκώσει

Σε περίπτωση που ένα φίδι τελικά καταφέρει και μας δαγκώσει οι οδηγίες των ειδικών ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης είναι συγκεκριμένες. «Πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό για να μας δώσει οδηγίες και βέβαια να θυμόμαστε καλά το φίδι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν συνυπάρχουμε με τα ερπετά. Δεν τα πιάνουμε επειδή κατά τη γνώμη μας είναι ακίνδυνα. Η οχιά, που είναι και το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι, είναι ένα αργό και νωχελικό ερπετό, το οποίο αν σε δαγκώσει, αφήνει συνήθως δύο σημάδια. Τα υπόλοιπα αφήνουν σημάδι από όλο το σιαγόνα. Επίσης, εκτός από την οχιά τα υπόλοιπα είδη έχουν στη πίσω γνάθο μια αμελητέα για τον άνθρωπο ποσότητα δηλητηρίου. Ποσότητα που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σε σκοτώσει» συμπληρώνει στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

«Εάν κάνουμε εργασίες φοράμε πάντα γάντια και δημιουργούμε θόρυβο. Επίσης στην εξοχή φοράμε πάντα μποτάκια γιατί εάν μας επιτεθούν, συνήθως το κάνουν στο ύψος του αστραγάλου μας. Τέλος, επίσης εάν υπάρχει πυκνή βλάστηση και ψηλά χόρτα κοντά σε κατοικία, φροντίζουμε να κόψουμε τα χόρτα και να καθαρίσουμε τον χώρο. Τα φίδια τρυπώνουν συνήθως σε σωρούς από πέτρες, σε σωρούς ξύλα, σε ένα αντικείμενο που έχουμε καιρό να μετακινήσουμε από τη θέση του. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως «πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι εάν σκοτώσουμε ένα φίδι, διαπράττουμε μια παρανομία».

Φωτογραφίες: Νίκος Παναγιωτόπουλος

grtimes.gr

 

 

Back to top button