«Πόσα ακόμη να αντέξουμε;» αναρωτιούνται οι διανομείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναγκάζονται να βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» κάθε μήνα ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται. Το εκρηκτικό κόστος των καυσίμων επωμίζονται οι ίδιοι, χάνοντας περίπου 150 ευρώ για τα έξοδα κίνησης που μειώνουν το ήδη δραματικό μεροκάματό τους σε ένα «πεδίο εμπόλεμης ζώνης».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες των διανομέων προς τα σωματεία, οι οποίοι καταγγέλλουν πως οι επιχειρηματίες αρνούνται να καταβάλουν την αποζημίωση καυσίμων στους ίδιους, με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε μήνα το 20% του πενιχρού μισθού τους. Παράλληλα, τα κακοσυντηρημένα μηχανάκια που τους δίνονται, το άγχος και η ταχύτητα στον δρόμο, οι ατελείωτες ώρες εργασίας με ελάχιστα ρεπό, οι καταιγίδες και ο καύσωνας, εξηγούν το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι ντελιβεράδες.
«Χάνουμε το 1/3 των χρημάτων μας στις βενζίνες κάνοντας γύρους κινδύνου στις βροχές και τον καύσωνα. Είναι τρομερό αυτό το πράγμα» επισημαίνει στο ThessToday.gr ο Βασίλης Κεφαλάς, διανομέας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Η κακοκαιρία «Genesis» έφερε ξανά στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες εργασίας που αναγκάζονται να βιώνουν οι διανομείς, με τον κ. Κεφαλά να καταγγέλλει πως οι επιχειρήσεις που σταμάτησαν να δέχονται παραγγελίες τις ώρες της «θεομηνίας» ήταν μετρημένες στα δάχτυλα.
«Σε ανάλογο αριθμό κινούνται και οι εργοδότες που πληρώνουν τα καύσιμά μας, όπου μέχρι κι εκεί δεν μας επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό. Την ίδια στιγμή όμως, εμείς βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να εκτελέσουμε την εργασία μας. Συνολικά πέντε μαγαζιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, πληρώνουν ένα μέρος της βενζίνης. Έχει καταντήσει κοροϊδία να τρέχουμε μες την βροχή και τον καύσωνα, και να δίνουμε τα χρήματά μας για να παραδώσουμε τις παραγγελίες των επιχειρήσεων».
«Τώρα ψάχνουν σερβιτόρους για την σεζόν, σύντομα θα ψάχνουν και διανομείς»
Την ώρα που τις προηγούμενες ημέρες η Πολιτική Προστασία έστελνε προειδοποιητικό μήνυμα «να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις» στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τα επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο οι παραγγελίες που έπρεπε να παραδώσουν μέσα σε 20-30 λεπτά οι διανομείς, παίζοντας την ζωή τους κορώνα-γράμματα.
«Μετά από πέντε χρόνια που παλεύουμε με κάθε εργοδότη και επιχείρηση, καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να “κλείνει” το ντελίβερι στους παγετούς. Φυσικά κάτι τέτοιο δε συνέβη τώρα με τις καταιγίδες, αν και θα έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Εμείς από την πλευρά μας, απλώς σταματάμε την διανομή στο σημείο που βρισκόμαστε. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε κάθε χρόνο με τον καιρό και θα χειροτερεύει, για αυτό πρέπει να υπάρχει μέριμνα για εργαζόμενους σαν εμάς».
Ο κ. Κεφαλάς σχολιάζει πως πέρυσι σε ανάλογες καιρικές συνθήκες, κάποιες εταιρίες απενεργοποίησαν τις παραγγελίες ώστε να αποφευχθούν εργατικά ατυχήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό, εφόσον δεν συμβαίνει συλλογικά αλλά και δεν απαιτείται από την κυβέρνηση. «Δεν γίνεται να ζούμε σε μία χώρα που όλα γίνονται επειδή υπάρχει καλή θέληση. Πρέπει να ενδιαφερθεί το υπουργείο και να αναλάβει την ευθύνη, ώστε να γίνουν αλλαγές. Ζητάμε συγκεκριμένους νόμους για την ασφάλειά μας αλλά και για τα καύσιμα που καίμε ενώ εργαζόμαστε».
Παράλληλα υπογραμμίζει πως «πρέπει να μπει μία τάξη στο χάος των απλήρωτων υποχρεώσεων» από την πλευρά των εργοδοτών, αναφερόμενος στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Το καλοκαίρι ψάχνουν σερβιτόρους για την σεζόν και δεν τους βρίσκουν, πρέπει να ανησυχούν γιατί σύντομα θα ψάχνουν και διανομείς. Πρέπει να αρχίσουν έστω να μας σέβονται, κι όχι να μας κάνουν χάρες. Είναι τραγικό να δαπανάμε τα χρήματά μας για να δουλεύουμε, εκθέτοντας τις ζωές μας σε απόλυτο κίνδυνο».