ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Προσωπικότητες προσφύγων στην Καστοριά: Ο Απολλωνιαδίτης φαρμακοποιός Θεόδωρος Γουλιωτίδης

Ο Θεόδωρος Γουλιωτίδης (1885-1952) γεννήθηκε στην παραλίμνια Απολλωνιάδα (Gölyazı) της Προύσας, όπου μεγάλωσε και μαθήτευσε στα σχολεία της.
Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και εγκαταστάθηκε στην Καστοριά το 1906, αντικαθιστώντας έναν μουσουλμάνο φαρμακοποιό που μετέβη στην Πόλη για λόγους υγείας.
Μετά το θάνατο εκείνου, παρέμεινε στην πόλη, έκανε οικογένεια και διατηρούσε για πολλά έτη φαρμακείο στον εμπορικό δρόμο του Τσαρσιού, τη σημερινή οδό Μητροπόλεως.
Χρημάτισε αρκετές φορές κοινοτικός σύμβουλος, πρόεδρος κοινοτικού συμβουλίου και το 1927 εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας Καστοριάς.
Ήταν ο τελευταίος κοινοτάρχης, καθώς το 1929 η κοινότητα μετατράπηκε σε δήμο. Ως σημαίνον και αξιοσέβαστο πρόσωπο της πόλης προσκάλεσε και βοήθησε πολλούς συμπατριώτες του από την Απολλωνιάδα να εγκατασταθούν στην Καστοριά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Επί προεδρίας του μάλιστα ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του προσφυγικού συνοικισμού της πόλης στον λόφο του Βαροσιού (έπειτα Καλλιθέας).
Η δική του οικία ήταν ένα μεγαλοπρεπές πυργόσπιτο (1925) της σημερινής οδού Αγ. Αθανασίου, ένα τοπόσημο της πόλης που δυστυχώς κατεδαφίστηκε το 1972.
Βιβλιογραφία: Γ. Τσιγκόιας, «Καστοριά» στο Μακεδονικόν Λεύκωμα, εφ. Φήμη, Θεσ/νίκη 1927· Π. Τσολάκης, Αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές έρευνες στην Καστοριά, University Studio Press, Θεσ/νίκη 1996
Istorika Kastorias

 

 

 

Back to top button