Κόσμος

Το αμερικανικό θρυλικό περιοδικό της ροκ Creem επανακυκλοφορεί μετά από 33 χρόνια

Το αμερικανικό θρυλικό περιοδικό της ροκ, Creem επανακυκλοφορεί μετά από 33 χρόνια. Το Creem, που ξεκίνησε από το κτίριο εγκαταλειμμένης τράπεζας του Ντιτρόιτ το 1969, έγινε γνωστό ως underground εκδοτικό πρότζεκτ η κυκλοφορία του όμως σταμάτησε το 1989.

Τώρα, 33 χρόνια αργότερα, επιστρέφει με νέα έντυπη έκδοση, καθώς και διαθέσιμο αρχείο στο διαδίκτυο, αλλά και σχέδια επέκτασης σε εταιρεία ψυχαγωγίας.

Η αναβίωση, όπως αναφέρει το ΑθηναΪκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πρωτοβουλία του Τζ. Τζ. Κρέιμερ, γιου του ιδρυτή του περιοδικού, Μπάρι Κρέιμερ. «Όταν το Creem σταμάτησε να εκδίδεται το 1989, άφησε ένα τεράστιο κενό που δεν έχει καλυφθεί ποτέ, αν και πολλοί το έχουν προσπαθήσει» είπε ο Τζ. Τζ. Κρέιμερ στη NY Post. «Γι’ αυτό η επιστροφή του Creem είναι τόσο σημαντική. Καθώς τα νέα έχουν αρχίσει να διαδίδονται, η ανταπόκριση δεν ήταν παρά τεράστια» πρόσθεσε.

«Είναι κάτι που κυνηγούσα όλη μου τη ζωή. Ο πατέρας μου ξεκίνησε το Creem το 1969, πέθανε το 1981 και το κληροδότησε σε μένα, όταν ήμουν τεσσάρων ετών. Ήμουν πρόεδρος του δικού μου περιοδικού. Εκείνη την εποχή, το Creem αντιμετώπιζε δυσκολίες και σταμάτησε η κυκλοφορία του» ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian.

Για το περιοδικό έγραφαν άρθρα οι Τσαρλς Μπουκόφσκι, Νικ Τόσες, Πάτι Σμιθ, Γκρέιλ Μάρκους εκτός από τη σταθερή συντακτική ομάδα. Το μηνιαίο περιοδικό τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας εστίασε στη ροκ σκηνή του Ντιτρόιτ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στα συγκροτήματα MC5, The Stooges και στον Άλις Κούπερ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ροκ περιοδικό στις ΗΠΑ με τις πωλήσεις του να ανέρχονται σε πάνω 200.000 αντίτυπα.

Στο νέο περιοδικό θα εργαστούν ο πρώην εκδότης του περιοδικού Vice, Τζον Μάρτιν ως διευθύνων σύμβουλος ο Νταν Μόρισεϊ από το Entertainment Weekly, ως αρχισυντάκτης και η Τζάαν Γιαχέλσκι από την πρώτη ομάδα συντακτών του Creem ως αρχισυντάκτρια.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης του Creem. Ο εκδότης από Νέας Υόρκης Άρνολντ Λέβιτ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα του περιοδικού το 1988, έδωσε άδεια της πνευματικής ιδιοκτησίας τη δεκαετία του ’90 σε μια επενδυτών από τη Φλόριντα που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το κυκλοφορήσουν σε διμηνιαία βάση. Στη συνέχεια, ο φωτογράφος και πρώην συνεργάτης του Creem Ρόμπερτ Μάθιου επιχείρησε άλλη μια επανεκκίνηση με τον ξάδερφό του Τζέισον Τέρνερ και τον επιχειρηματία από το Μίσιγκαν Κεν Κούλπα, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν επενδυτές και είχαν νομικές διαμάχες με τον Τζ. Τζ. Κρέιμερ – ο οποίος βοήθησε στη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Η έντυπη έκδοση θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Όσον αφορά το ψηφιακό αρχείο έχουν συμπεριληφθεί 228 τεύχη και 69.000 φωτογραφίες, διαθέσιμες για πρώτη φορά στην 30ετή ιστορία του περιοδικού.

ΑΠΕ

Back to top button