ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Η εκδήλωση παρουσίασης του δημοκρατικού σχολείου “Το Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος” (φωτογραφίες)

Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Ξύλινο Σπίτι τη Σάσα και τη Σίλια από το “Μικρό Δέντρο” και να μάθουμε πως λειτουργεί ένα δημοκρατικό σχολείο, πως ξεκίνησαν τέτοια εγχειρήματα σε όλο τον κόσμο αλλά και πως θα μπορούσε να γίνει και στην περιοχή μας κάτι παρόμοιο!
Ευχαριστούμε όλους και όλες εσάς που στηρίξατε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή!
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα που έρχονται!
Οικοτρόπιο, Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

Το “Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος”, είναι ένα αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα που λειτουργεί με τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014 και το “δάσος” του βρίσκεται στην περιοχή Κρυονερίου της Θεσσαλονίκης.
Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν είναι μια ομάδα παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Το αρχικό «σμίξιμο» των γονέων και των παιδαγωγών αυτών προέκυψε από την ανάγκη και την επιθυμία τους για μια αλλιώτικη εκπαίδευση.
Μια εκπαίδευση που σε πρώτο επίπεδο ξεκινάει από το σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε παιδιού, στους προσωπικούς του ρυθμούς, στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σε δεύτερο επίπεδο συνεχίζεται με το βίωμα της αμεσοδημοκρατικής κοινότητας, με εργαλεία τη συνεκπαίδευση, την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στη συλλογική ζωή .Θεωρούμε βασικό να συντροφεύουμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια και αποδοχή στην ανακάλυψη της γνώσης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους.
Την εκπαίδευση αυτή αφ’ ενός παλεύουμε να την πραγματώσουμε στο εδώ και τώρα, μέσω της λειτουργίας του Μικρού Δέντρου. Αφ’ ετέρου είναι για μας εξίσου σημαντικό να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξει δημόσια το θέμα της ελευθεριακής εκπαίδευσης.

 

 

 

 

 

 

Back to top button