Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνηΦλώρινα

1,63 δις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή σε Δυτική Μακεδονία , Μεγαλόπολη αλλά και των νησιών του Αιγαίου περνά μέσα από το πρόγραμμα ύψους 1, 63 δις. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί το πρώτο από τα πανευρωπαϊκά πρόγραμμα που υπάγεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης .
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το πρόγραμμα προβλέπει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 1,38 δισεκατομμυρίων ευρώ στηρίζοντας την ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας για μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα αξιοποιηθούν για τον μετασχηματισμό των τοπικών οικονομιών, ώστε να στραφούν μακριά από τη λιγνιτοπαραγωγή και προς τη χρήση πράσινων πηγών, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επαναξιοποίηση γης που σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιγνίτη, την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων για την τοπική παραγωγή ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας.
Για ευκαιρία με έργα για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τα οποία θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης.
Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι στη δυτική Μακεδονία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , συνδράμοντας στη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όσον αφορά τα νησιά, θα υποστηριχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απενεργοποίηση τοπικών ρυπογόνων μονάδων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ – ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

Back to top button