Χρυσός: Η Ελβετία εισήγαγε 3 τόνους από τη Ρωσία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ελβετία εισήγαγε χρυσό από τη Ρωσία δείχνοντας ότι η στάση της βιομηχανίας απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα της χώρας μπορεί να έχει αρχίσει να μαλακώνει.

Περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού στάλθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή μεταξύ των δύο χωρών από τον Φεβρουάριο.

Οι αποστολές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των εισαγωγών χρυσού στον βασικό κόμβο διύλισης τον περασμένο μήνα.
Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην αντίληψη του ρωσικού χρυσού, η οποία έγινε ταμπού μετά την εισβολή.
Τα περισσότερα διυλιστήρια απέφευγαν να δέχονται νέο χρυσό από τη Ρωσία, αφού η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου αφαίρεσε τους κατασκευαστές της χώρας από τον διαπιστευμένο κατάλογο.

Αν και αυτό θεωρήθηκε ως de facto απαγόρευση του φρέσκου ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλα διυλιστήρια.

  • Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία μαζί διαχειρίζονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού.

Σχεδόν όλος ο χρυσός καταχωρήθηκε από τα τελωνεία ως προς διύλιση ή άλλη επεξεργασία, υποδεικνύοντας ότι τον πήρε ένα από τα διυλιστήρια της χώρας.

ertnews.gr