ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ένα νεοκλασικό με ιστορία εκατό ετών (του Πέτρου Μάνου)

Πριν από εκατό ακριβώς χρόνια χτίστηκε το νεοκλασικό του Θωμά Νικολή, που βρίσκεται στην αρχή της οδού Αγ. Θεολόγων, δίπλα στον ναό του Πολιούχου Αγ. Μηνά.


Στην πρόσοψη του σπιτιού διακρίνεται η ημερομηνία κατασκευής του (15 Ιουνίου 1922) και τα αρχικά του Θωμά Νικολή.


Το σπίτι κατοικούνταν μέχρι το 2016. Σήμερα ανήκει στον εγγονό τού Θωμά Νικολή, Ορφέα Νικολή, ο οποίος προτίθεται να το συντηρήσει και να το ανακατασκευάσει «για να αντέξει στον χρόνο»


Ο κ. Ορφέας, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της Γούνας, στη Ν. Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα

Το σπίτι διατηρεί στο εσωτερικό του τα αρχικά κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά, αλλά και ζωντανές τις μνήμες της οικογένειας.


Φωτογραφίες μελών της οικογένειας σε τζάκι του πρώτου ορόφου. Στο κέντρο, οι γονείς του σημερινού κατόχου του σπιτιού κ. Ορφέα, Σοφία (το γένος Κρίκη) και Ανδρέας.


Ο πατέρας του κ. Ορφέα, Ανδρέας, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Αμερική από το 1904, επέστρεψε στην Ελλάδα, για να πολεμήσει ως εθελοντής στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Στη Μάχη του Μπιζανίου (19-21 Φεβρουαρίου 1913), που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους, τραυματίστηκε διπλά στο στήθος. Στη φωτογραφία εικονίζεται με τα παράσημά του

Η πίσω όψη του νεοκλασικού

 

 

 

 

 

 

Back to top button