Κόσμος

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι εκβιάζει και επιχειρεί να ταπεινώσει τη χώρα του

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι «εκβιάζει» και επιχειρεί να «τανειπώσει» τη χώρα του, προβάλλοντας συνεχώς νέα «απαράδεκτα αιτήματα», προκειμένου να άρει το βέτο που έχει θέση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, αναφερόμενος στη πρόταση που υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες η γαλλική προεδρία της ΕΕ, για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, όμως, όπως υποστήριξε, η Βουλγαρία θέτει «εξωπραγματικούς όρους».

O Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι μόνον χθες, η Βουλγαρία υπέβαλε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ (Coreper) πέντε νέα «παράλογα» αιτήματα, προκειμένου να άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και ως εκ τούτου, όπως είπε η συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για το πρωϊ της Πέμπτης 23 Ιουνίου χάνει κάθε νόημα.

«Συμβουλεύω τον πρωθυπουργό να μην πάει στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε γι΄αυτό το θέμα πριν από μερικές ημέρες και η συμβουλή μου ήταν ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τους Βούλγαρους να θέτουν συνεχώς νέα και παράλογα αιτήματα, δεν έχει κανένα λόγο να μεταβεί εκεί. Να πάει να κάνει τι; για τις φωτογραφίες και μόνο να πάει; Φανταστείτε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με ολόκληρη την περιοχή να μην σημειώνει καμία πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία και εμείς να πηγαίνουμε εκεί απλώς για τις φωτογραφίες» ανέφερε ο Στέβο Πεντάροφσκι, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι «τέτοιου είδους ταπεινώσεις και υποτιμήσεις που έχουμε υποστεί ως χώρα τα τελευταία δύο χρόνια από τη Βουλγαρία, δεν τις έχουμε βιώσει κατά τα 20 χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας , Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και της Αλβανίας, Έντι Ράμα είχαν χθες τηλεδιάσκεψη σχετικά με το εάν μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες των τριών αυτών βαλκανικών χωρών θα αποφασίσουν σήμερα εάν τελικά μεταβούν ή όχι στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο αυτή.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας “συμπαρασύρει” και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν. Η Σερβία έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από το 2014, όμως ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Ανταπόκριση, Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος / ertnews.gr

Back to top button