Ελλάδα

Διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών (βίντεο)

Οι Πρέσπες είναι τριεθνής ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία γνωστή για το φυσικό της κάλλος. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στην αλβανική Πρέσπα. Μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες, η περιοχή επιχειρεί βήματα στον τουρισμό, έχοντας να προσφέρει εικόνες ανέγγιχτες από την αστική ανάπτυξη.

“Ιστορική μέρα για τις Πρέσπες”: Πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού πάρκου

Οι εναρκτήριες συναντήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών και της Ομάδας Εργασίας για τη Διαχείριση Υδάτων  πραγματοποιούνται από την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Πύλη, στις όχθες της Μικρής Πρέσπας. Οι συναντήσεις εγκαινιάζουν τη λειτουργία των μόνιμων κοινών οργάνων του Πάρκου Πρεσπών, θεσμών συνεργασίας για συνεχή διασυνοριακό διάλογο και λήψη κοινών αποφάσεων.

Στις εργασίες θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), των υπουργείων περιβάλλοντος των τριών κρατών που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται εντός του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, καθώς και διεθνείς παρατηρητές.

Ο Δήμος Πρεσπών και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν “ιστορική” τη σημερινή μέρα για τις Πρέσπες, καθώς η πρώτη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου του Διασυνοριακού Πάρκου, γίνεται 22 χρόνια μετά την ίδρυση του, στις 2 Φεβρουαρίου του 2000, με κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Μια δεκαετία αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, υπογράφτηκε η Συμφωνία από τους υπουργούς περιβάλλοντος των τριών κρατών και την ΕΕ, ενώ μόλις πριν τρία χρόνια, το 2019, τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Δήμος και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών υλοποιούν διασυνοριακές συνεργασίες, ενώ υποστήριξαν και εργάστηκαν συστηματικά για την επίτευξη της επίσημης διακρατικής συνεργασίας, παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες.

“Πάνω από δύο δεκαετίες αναμονής και επιμονής σήμερα πλέον δικαιώνονται” αναφέρει η κοινή ανακοίνωσή τους, όπου τονίζεται ότι ” παρόλο που οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης και της Ομάδας Εργασίας αποτελούν από μόνα τους σημαντικά γεγονότα και λόγο γιορτασμού, είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που ελπίζουμε να ακολουθήσουν σε μια μακρά πορεία συνεργασίας στην περιοχή με στόχο την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και τη ευημερία των τοπικών κοινωνιών, σήμερα και στο μέλλον. Ενόψει των σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τόσο οι ανθρώπινες κοινωνίες όσο και η φύση, μια τέτοια συνεργασία είναι πιο σημαντική και πιο απαραίτητη από ποτέ”.

Οι συναντήσεις έχουν οργανωθεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας (ΥΠΕΝ), ενώ ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, προσφέρει τεχνική βοήθεια για την οργάνωσή της, με κονδύλια που παρέχονται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δραστηριότητες 2022». Ο Δήμος Πρεσπών είναι μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών και συγχρηματοδοτεί τη διοργάνωση των συναντήσεων, ενώ η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, είναι μέλος της ίδιας Επιτροπής και της Γραμματείας της με την υποστήριξη του Prespa-Ohrid Nature Trust (PONT).

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ / ertnews.gr

Back to top button