Κόσμος

Ο βοηθός του Πούτιν με τους πυρηνικούς κωδικούς βρέθηκε πυροβολημένος

Πυροβολημένος στην κουζίνα του σπιτιού του, στο Κρασνογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα, βρέθηκε ένας απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης, ο βοηθός του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει τους πυρηνικούς κωδικούς.

Τον 53χρονο άνδρα βρήκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου, ο αδελφός του αιμόφυρτο μέσα σε μία λίμνη αίματος στο σπίτι του και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) – παλαιότερα γνωστός ως KGB κατά τη σοβιετική εποχή – ήταν υπεύθυνος για τον χαρτοφύλακα που έφερε τους πυρηνικούς κωδικούς της χώρας και συνόδευε πάντα τον Βλ. Πούτιν.

Ο «μυστικός χαρτοφύλακας» θεωρείται ότι περιέχει τη συσκευή εκτόξευσης για τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους του Κρεμλίνου, περιέχει έναν εξατομικευμένο κωδικό κλειδιού και παραμένει υπό επίβλεψη 24/7.

Ο Πούτιν είχε στο παρελθόν φωτογραφηθεί με τον Ζιμίν να κουβαλά τους πυρηνικούς κωδικούς στο πλευρό του και η παρουσία του χαρτοφύλακα θεωρείται συμβολική απειλή για τη Δύση.

Κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματούχος «προσπάθησε να αυτοκτονήσει» και τον ανακάλυψε ο αδελφός του «μέσα σε μια λίμνη αίματος».
Ο Ζιμίν φέρεται να είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό στο κεφάλι και ένα πνευματικό πιστόλι Izh 79-9TM βρέθηκε κοντά.

Ο πυροβολισμός έρχεται αφού ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ο Ζιμίν θα αντιμετωπίσει ποινική έρευνα για φερόμενη δωροδοκία και ότι ο συνταγματάρχης είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Ζιμίν αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία εναντίον του, οι οποίες σχετίζονται με τη νέα του δουλειά στο τελωνείο.

Το περιστατικό έχει εγείρει υποψίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά από ένα κύμα μυστηριωδών περιστατικών και θανάτων που αφορούσαν υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πούτιν.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος μεγιστάνας Aleksandr Subbotin αναφέρθηκε ότι πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες μετά την παραίτησή του από την πετρελαϊκή εταιρεία LUKoil, αφού ο ίδιος και άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες επλήγησαν από κυρώσεις από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο θάνατός του κατηγορήθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σε υπερβολική δόση ναρκωτικών. Την ίδια μέρα, πηγές διεθνών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην ανώτερος διευθυντής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Novatek, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του σε μια νοικιασμένη βίλα στην ισπανική πόλη Lloret de Mar, κοντά στη Βαρκελώνη.

Ο Protosenya βρέθηκε απαγχονισμένος, ενώ η γυναίκα και η κόρη του είχαν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου, επιβεβαίωσε η ισπανική αστυνομία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα την κατάσταση σχετικά με τον συνταγματάρχη Ζιμίν, ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται σε άγνωστη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Mirror, ο Βαντίμ Ζιμίν, το όνομα του βοηθού του Ρώσου προέδρου, στο παρελθόν είχε γίνει στόχος ποινικής έρευνας μετά από ισχυρισμούς ότι έπαιρνε δωροδοκίες ενώ του είχαν ανατεθεί σε ανώτερο ρόλο στη ρωσική τελωνειακή υπηρεσία.

Σημειώνεται πως μετέφερε επίσης τον πυρηνικό χαρτοφύλακα ως βοηθός του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.

ertnews.gr

Back to top button