ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η εκδήλωση των Αποφοίτων του Γυμνασίου το 1972 με ομιλία του καθηγητή Ευστάθιου Πελαγίδη

Τα 50 χρόνια από την αποφοίτηση από το Γυνμάσιο Καστοριάς γιορτάζει η Τάξη του 1972 και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία πλήθος κόσμου παρά τη ζέστη, ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευστάθιου Πελαγίδη με θέμα: “1922: Η μικρασιατική καταστροφή και η Οδύσσεια των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων”.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, οι βουλευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, οι δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου και Γιάννης Κορεντσίδης, οι αντιδήμαρχοι Κίμων Μηταλίδης και Σάκης Ρήμος, η Μαρία Αντωνίου, ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης κ. ά..

Η Σόνια Ευθυμιάδου έγραψε στο Facebook για την εκδήλωση:

Ούτε η ζέστη μάς πτόησε προκειμένου να είμαστε στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για να ακούσουμε τον Καθηγητή κ. Ευστάθιο Πελαγίδη στην ομιλία του με θέμα: “1922: Η μικρασιατική καταστροφή και η Οδύσσεια των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων”.
Χάρη στην ωραία ιδέα των αποφοίτων του Γυμνασίου Καστοριάς (1972), η Καστοριά σήμερα είχε την μοναδική ευκαιρία να ακούσει στοιχεία παρουσιαζόμενα για πρώτη φορά, υλικό πολύτιμο για το οποίο πολύ έτρεξε ο αγαπημένος Καθηγητής των αποφοίτων που σήμερα βρίσκονταν μετά από 50 χρόνια!!! Μα ο κ. Πελαγίδης δεν είναι μόνο δικός τους αγαπημένος, είναι όλων μας! Κάποιοι διέσχισαν πολλά χιλιόμετρα για να δώσουν το παρών! Παρούσες και όλες οι αρχές του τόπου μας και μπράβο τους!
Μάθε να τιμάς για να σε τιμούν, που λέει ο λόγος! Κι ο Καθηγητής με τη γνωστή γλυκιά έκφραση στο πρόσωπό του και με τον καλό λόγο για όλους, στάθηκε απτόητος από τη ζέστη και μίλησε με όλους ανεξαιρέτως, μετά την πολύ σπουδαία ομιλία του, που ανάβλυζε μέσ’ από την καρδιά του! Κι εμάς, η μόνη ζέστη που μας έκαιγε ήταν το 1922, στην άλλη ούτε που δίναμε σημασία!
Προσωπικά, δεν πιστεύω στο “ουδείς αναντικατάστατος” και του είπα σήμερα πως ο ίδιος είναι και αναντικατάστατος και μοναδικός, όχι μόνο εξαιτίας των γνώσεών του, αλλά και εξαιτίας της γλυκιάς και προσηνούς προσωπικότητάς του! Να τον έχει ο Θεός καλά, ευχόμαστε, και να μας χαρίζει για πολλά χρόνια ακόμη τις πρωτότυπες ομιλίες του, που σε προσωπικές του έρευνες βασίζονται και αυτό τα λέει όλα!
Δάσκαλε, πάντοτε η Καστοριά μια ολάνοιχτη αγκαλιά για σένα θα ‘ναι κι εσύ θα εισπράττεις πάντα την εκτίμηση και την αγάπη που αξίζεις!!! Καλώς να μας έρθεις και πάλι!!!

https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2022/06/4-5-1024x472.jpg

https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2022/06/6-2-1024x472.jpg

https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2022/06/1-7.jpg

https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2022/06/2-8-1024x559.jpg

 

 

 

Back to top button