Ελλάδα

Κόβουν φαγητό και φάρμακα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας

Έρευνα-κόλαφος αποτυπώνει την ενεργειακή φτώχεια που χτυπά τη χώρα μας, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε εκατομμύρια πολίτες.

Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στο θέμα της κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών καταγράφει η πανελλαδική έρευνα «Προβλήματα, Πρακτικές και Αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία» του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στην έρευνα-κόλαφος (που αναφέρεται στην κατάσταση και τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά την τελευταία διετία) αποτυπώνεται η ενεργειακή φτώχεια που χτυπά τη χώρα μας, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε εκατομμύρια πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο εάν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας ή εάν θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες (π.χ. σε φαγητό και φάρμακα).

Μεταξύ άλλων καταγράφεται η υπέρογκη αύξηση των ποσών πληρωμής στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης παρουσιάζονται ουσιαστικά σαν ασπιρίνες ή κρίνονται ανεπαρκή: χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επτά στα δέκα νοικοκυριά δεν ευνοήθηκαν από κάποιο μέτρο ή πρόγραμμα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ειδικότερα, τα βασικά ευρήματα της έρευνας καταγράφουν τα εξής:

Η συνεχεια στην efsyn.gr

Back to top button