ΓούναΚαστοριά

Αναστολή συμβάσεων εργασίας για 3 μήνες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις γουνοποιίας και σε εκτροφεία

Με την τροπολογία του Υπ. Υποδομών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπ.Οικονομικών, προβλέπεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2022, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως την αναφερόμενη ημερομηνία.
Οι εργαζόμενοι στις ανωτέρω επιχειρήσεις, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, λαμβάνουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσό πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€) που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, αναλογία δώρου Χριστουγέννων, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.
Η εν λόγω αποζημίωση ειδικού σκοπού τελεί υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για παράταση, με κ.υ.α., της διάρκειας ισχύος των εν λόγω ρυθμίσεων.

Αιτιολογική έκθεση

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζονται τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσαν στον κλάδο της γουνοποιίας ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβολή των διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ραγδαία απώλεια πελατών και συναλλασσομένων για τους Έλληνες γουνοποιούς με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών τους. Εξαιτίας του σημαντικά μειωμένου κύκλου εργασιών οι γουνοποιοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με σήμερα.

Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Αφορά στους εμπόρους και τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας.

 

Άρθρο 5

Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), την 30ή.4.2022, ή δευτερεύοντα ΚΑΔ, με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 31η.12.2021, έναν από τους κάτωθι:

α) 01.49.19.02 «Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)»,

β) 01.49.3 «Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων»,

γ) 14.20 «Κατασκευή γούνινων ειδών»,

δ) 15.11 «Κατεργασία και δέψη δέρματος, κατεργασία και βαφή γουναρικών»,

ε) 46.42.11.27 «Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων»,

στ) 46.42.11.29 «Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)»,

ζ) 46.42.11.36 «Χονδρικό εμπόριο εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)»,

η) 46.42.11.40 «Χονδρικό εμπόριο ημιέτοιμων γουναρικών» και

θ) 46.42.11.58 «Χονδρικό εμπόριο χονδράδων (αποκομμάτων) γουναρικών», μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι την 31η.5.2022, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2022. Σε περίπτωση τετραφήφιου Κ.Α.Δ., συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων Κ.Α.Δ. και, σε περίπτωση πενταφήφιου Κ.Α.Δ. συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων Κ.Α.Δ..

2. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, για το χρονικό διάστημα για το οποίο θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους σε αναστολή, σύμφωνα με την παρ. 1. Αν προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

3. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, σύμφωνα με την παρ. 1, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων. Στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, και αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

4. Η αποζημίωση της παρ. 3 είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

5. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων της παρ. 1 αναστέλλονται και οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά από την υποβολή από τον εργοδότη σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνονται οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας πρόκειται να τεθούν σε αναστολή, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

6. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, την υπεύθυνη δήλωση της παρ. 6 και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισής της στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75), στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ειδικότεροι όροι ένταξης των επιχειρήσεων στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, το ποσοστό των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δύνανται να τίθενται σε αναστολή, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τα στοιχεία των υπεύθυνων δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια ή όμοια απόφαση, δύναται να παρατείνεται η ισχύς του παρόντος και να προβλέπεται η εφαρμογή του για έτερα χρονικά διαστήματα.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύνανται να καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ειδικώς για την εφαρμογή του παρόντος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

 taxheaven.gr

Back to top button