ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Με το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Αναγνώστου «Η μέρα που σώπασαν τα πουλιά» η έναρξη του Φεστιβάλ της Αυλής 

Το Φεστιβάλ Αυλής που διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022» θα ξεκινήσει φέτος με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μέρα που σώπασαν τα πουλιά» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σπύρου Αναγνώστου και την επιμέλεια του Τόμη Αναγνώστου στο μοντάζ και στον ήχο.

Πρόκειται για μία εξαιρετική ταινία τεκμηρίωσης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας και λίγων συγγενών – φίλων, που βίωσαν τη ναζιστική βαρβαρότητα.

Το ντοκιμαντέρ διακρίθηκε και προβλήθηκε στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Η προβολή θα γίνει στην αυλή Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (αρχοντικό Πηχεών, συνοικία «Ντολτσό»), τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 στις 21:30.

Η μέρα που σώπασαν τα πουλιά του Σπυρίδωνος Αναγνώστου

Καστοριά στις αρχές του 20ού αιώνα. Ένας πατέρας φεύγει στην ξενιτιά. Ο πόλεμος ξεκινά, τα σύνορα κλείνουν και μια μάνα μένει πίσω μόνη, με τα δύο μικρά τους παιδιά. Η Κλεισούρα φαντάζει ως τόπος σωτηρίας. Αλλά ποιος ξεφεύγει από το πεπρωμένο του;
Η 5η Απριλίου 1944, η μέρα που σώπασαν τα πουλιά.
Ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή της Κλεισούρας.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Κλεισούρας Καστοριάς από τους Ναζί το 1944, μέσα από τη ματιά μιας οικογένειας και λίγων οικείων προσώπων που επέζησαν.
Οι προσωπικές μαρτυρίες όλων εμπλουτίζονται με κινηματογραφικά στοιχεία, καθιστώντας την ταινία ένα είδος δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ.
Η ταινία τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους ” Η μέρα που σώπασαν τα πουλιά” θα προβληθεί πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022.
Στη μνήμη των 280 ψυχών που χάθηκαν από τη γερμανική βαρβαρότητα.

‘Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σπυρίδων Αναγνώστου
Μοντάζ-Μουσική επιμέλεια-Φωτογραφία: Xρυσόστομος Αναγνώστου
Ιστορική έρευνα: Νικόλαος Σιώκης
Αφήγηση: Aθηνά Κιορπελίδου

 

 

Back to top button