Η τάξη του 1972 του Εξατάξιου Γυμνασίου Καστοριάς έβγαλε έναν Αρεοπαγίτη, 2 γιατρούς, 2 οδοντογιατρούς, έναν φαρμακοποιό, 2 πολιτικούς μηχανικούς, έναν αρχιτέκτονα, 2 δικηγόρους, ένα νομικό στρατιωτικής Σχολής, 6 εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον 6 οικονομολόγους, κ.α.
Μπορεί τα διαμάντια να εξορύσσονται στα αδαμαντωρυχεία, αλλά υπάρχουν και παραλίμνιες πόλεις που βγάζουν διαμάντια. Μια από αυτές είναι η βυζαντινή αρχόντισσα του Βορρά, η Καστοριά. Η τάξη του 1972 του Εξατάξιου Γυμνασίου Καστοριάς γιόρτασε πρόσφατα με τριήμερες εκδηλώσεις την επανένωση των συμμαθητών/τριών (reunion) , για τα πενήντα χρόνια από την αποφοίτηση. Αυτή η τάξη έβγαλε επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πνευματική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Καστοριάς. Οι περισσότεροι επιστήμονες επέστρεψαν μετά τις σπουδές τους στην Καστοριά και άσκησαν τα επαγγέλματά τους στη γενέτειρα. Κάποιοι έκαναν σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, στην Αθήνα και τη Θες/νίκη. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας της σειράς αυτής αρκεί να μνημονεύσω τα εξής: Από τα 42 αγόρια της έκτης Γυμνασίου πέρασαν με την πρώτη στο Πανεπιστήμιο τα 32, δηλαδή, σε ποσοστό, το 76%!.
Η τάξη του 1972 έβγαλε έναν Αρεοπαγιτη, 2 γιατρούς, 2 οδοντογιατρούς, εναν φαρμακοποιό, 2 πολιτικούς μηχανικούς, έναν αρχιτέκτονα, 2 δικηγόρους, ένα νομικό στρατιωτικής Σχολής, 6 εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον 6 οικονομολόγους, κ.α. Από τους οικονομολόγους ένας έγινε καθηγητής στην Αμερική και στο Λουξεμβούργο και Δντης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και ένας δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ οι υπόλοιποι ιδιώτευσαν στη πόλη ως Λογιστές-Φοροτεχνικοί. Ένας φιλόλογος έγινε επίσης καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. (Αν κάποιους παρέλειψα οφείλεται στο γεγονός της παρέλευσης πολλών χρόνων και παρακαλώ να με συγχωρήσουν!) Αυτοί που δεν σπούδασαν πρόσφεραν επίσης σημαντικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης με τις προσωπικές τους επιχειρήσεις.
Πολύ καλές ήταν και οι επιδόσεις του τμήματος των κοριτσιών, παρόλο που αρκετά κορίτσια χτυπήθηκαν από τα βέλη του έρωτα και έδωσαν προτεραιότητα είτε στην επιχειρηματικότητα μετά των συζύγων, είτε και στη δημιουργία οικογένειας.
Όπως και να έχει το πράγμα, η συνολική προσφορά της διαμαντοσειράς του 1972, που ακόμα και σήμερα λειτουργεί σαν παρέα, πρόσφερε σημαντικά στην οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της πόλης. Ήταν η πρώτη μεγάλη φουρνιά επιστημόνων που λειτούργησε σαν προπομπός και αποτέλεσε παράδειγμα για τις επόμενες τάξεις.
Ανδρέας Μήλιος