ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

To ΚΚΕ Καστοριάς για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

Οι χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετά χωριά (Τοιχιό, Κεφαλάρι, Λακκώματα, Λαχανόκηποι) με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μήλων, φασολιών, κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων.

Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Η ΤΕ Καστοριάς Βοΐου του ΚΚΕ απαιτεί:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών, στη φετινή παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι και ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων.

30/06/2022

ΤΕ Καστοριάς Βοΐου του ΚΚΕ

Back to top button