Στην Ουκρανία, σφοδρές είναι οι μάχες στο Λισιτσάνσκ, πόλη – κλειδί για τον έλεγχο του Ντονμπάς, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να ισχυρίζονται ότι την έχουν περικυκλώσει πλήρως και τον ουκρανικό στρατό να το διαψεύδει, αλλά να παραδέχεται ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην πόλη.
«Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, οι δυνάμεις κατοχής επικεντρώνονται ή εδραιώνουν τις θέσεις τους στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Βερχνοκάμγιανκα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, παραδέχθηκε επίσης μέσω Telegram πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον «έρεισμα στην περιοχή της Λισιτσάνσκ».
Δεν είναι σαφές εάν παραμένουν μονάδες του ουκρανικού στρατού στην πόλη.
Ήδη το Σάββατο 2/7, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως έχουν κυριεύσει τη Λισιτσάνσκ. Το Κίεβο το διέψευσε, λέγοντας ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των δικών του δυνάμεων.
Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, αν και αναγνώρισε ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του, ζήτησε να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, ενόψει της συνόδου της Δευτέρας 4/7, περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στην Ελβετία.
Στη Μελιτόπολη
Δεν υπήρξαν θύματα από τα πλήγματα των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον της Μελιτόπολης, δήλωσε στο Telegram τοπικός αξιωματούχος της ουκρανικής επαρχίας Ζαπορίζια που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.
«Οβίδες έπεσαν στην περιοχή του αεροδρομίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί», δήλωσε ο Εβγκένι Μπαλίτσκι επικεφαλής του διορισμένου από τη Μόσχα συμβουλίου της Ζαπορίζια, ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο υπέστησαν ζημιές.
Την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μελιτόπολη επιβεβαίωσε και ο εξορισμένος Ουκρανός δήμαρχος της πόλης.
«Στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στις 5 σημειώθηκαν περισσότερα από 30 πλήγματα αποκλειστικά εναντίον στρατιωτικής βάσης», δήλωσε ο Ιβάν Φεντόροφ, που έχει καταφύγει σε περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο, σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αεροπορική βάση «έχει τεθεί εκτός λειτουργίας», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί που αντιστέκονται στους Ρώσους που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη προκάλεσαν χθες Σάββατο τον εκτροχιασμό ενός τεθωρακισμένου τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά.
Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή Αβιαμιστέτσκο της Μελιτόπολης, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της πόλης, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι στόχοι επλήγησαν.
Για αντίποινα των Ουκρανών μιλούν οι Ρώσοι
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και δεκάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην πόλη Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ο οποίος έκανε λόγο νωρίτερα για πολλές εκρήξεις στην πόλη.
Σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 39 κατοικίες, ανάμεσά τους πέντε που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ανάμεσά τους ένα αγόρι δέκα ετών, σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ.
«Για τους λόγους του συμβάντος διενεργείται έρευνα», ανέφερε νωρίτερα ο περιφερειάρχης.
«Πιθανόν ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης με ανεξάρτητο τρόπο.
Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τις αρχές στο Κίεβο.
Η Μπιέλγκοροντ, πόλη περίπου 400.000 κατοίκων, κάπου 40 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με την Ουκρανία, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας.
Αφότου ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, έχουν υπάρξει επανειλημμένα αναφορές για επιθέσεις στην Μπιέλγκοροντ και σε άλλες ρωσικές κοινότητες κοντά στα σύνορα.
Η Μόσχα κατηγορεί τις δυνάμεις του Κιέβου πως εξαπολύουν επιδρομές. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επισήμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, πάντως αξιωματούχοι έχουν μιλήσει σαρκαστικά για «κάρμα», για ανταπόδοση.
ΑΠΕ